2014. okt 20.

Terítéken az őz

írta: Zef
Terítéken az őz

Itt van az ősz, itt van újra... és vele a vadászidény, meg az őzek ritkításának ideje. Akkor pedig kilátásban van az is, hogy vadhús kerül az asztalra. Már pedig aki vadhússal foglalkozik, annak tudni illik azt is, hogy kerül az őz a fazékba.

Amikor a szabadság földjének nagyvárosi kisdiákjait megkérdezték, hogy mi borítja a csirke testét, a leggyakoribb válasz az volt, hogy nejlon. A honnan származik a csirke kérdésre pedig az volt a válasz, hogy a hipermarketből.

roe.jpg

Szép lelkűeknek és érzékeny gyomrúaknak most szólok, hogy a következő bejegyzés a nyugalom megzavarására alkalmas képeket tartalmaz! Megtekintése csak erős idegzetűeknek és a lőtt vad feldolgozása iránt érdeklődőknek ajánlott! A bejegyzés megtekintéséhez klikk a tovább feliratra.

Felmerült, hogy vadász ismerősünk őz állomány gyérítésből tudna hozni zsigerelt vadat. Ez ugye azt jelenti, hogy a beleitől, belsőségeitől már meg van fosztva, de megnyúzva nincs. Hát, jó mókának ígérkezik! Na most vagy tud hozni, vagy nem, de ha mégis beállít vele, én meg hozzá se tudok szólni a témához, az gáz. Így aztán elkezdtem keresgélni az ide vonatkozó videókat. Háziállatot már öltem, nyúztam zsigereltem, daraboltam, de azt mi tenyésztettük, és mindezt az udvaron végeztem. Most meg egy 15-20 kilós jószágról beszélünk, amihez van egy konyhánk "oszt jónapot".

De miért kell ritkítani az őzek állományát? Azért, mert hazánkban a nagytestű patásoknak nincs természetes ragadozója, így azok túlszaporodhatnak. Az őzeknél ez azt jelentené, hogy a fiatal, éretlen, vagy gyengébb adottságú hímek is szaporodhatnak, így a genetikai állomány felhígul, a populáció degenerálódik. A szelektálás nagy odafigyelést követel, hiszen a vadász ilyenkor pont nem a legértékesebb kapitális trófeákra megy, hanem a legértéktelenebb hibás példányokat veszi célkeresztbe. Azokat, amelyeket természetes módon a ragadozók, medvék és farkasok ejtenének el, ha lennének.

Most, hogy ezt tisztáztuk, jöjjenek a véres képek...

Először is a zsigerelés

Na itt tart majd a jószágunk, mikor megkapjuk. (Már ha eljutunk odáig, hogy a terítéken legyen annyi őz, amiből jut a magunkfajta potyázónak is.) Sajna a nyúzást is asztalon kell majd csinálni, ami nem leányálom, de arra elég kicsi az esély, hogy a gyerek hintájának kampójára akasztanám a vadat a nappaliban... Nyúzást átugorva jöjjön egyből a hentes munka.

második rész

harmadik rész

És ha idáig elértünk, akkor már csak azon kell elgondolkozni, miként használjuk fel az őz testéből kitermelt húsokat, de az már egy másik bejegyzés témája lesz.

Szólj hozzá

őz feldolgozása