2014. okt 22.

Marha Madras Zefir módra

írta: Zef
Marha Madras Zefir módra

Minap írtam az indiai szószos kajákról, és ha már írtam, nem állhattam meg, hogy főzzek is. A madras alapvető kellékei a következők:

WP_20141021_001.jpg

Fűszerek:

  • koriander (mag, de a végén használhatjuk a koriander zöldjét is)
  • kurkuma
  • chili (nálunk részben naga jolokia!)
  • mustármag
  • római kömény
  • görögszéna (vagyis lepkeszeg mag)

Kell még:

  • mogyoró hagyma (ha nincs, akkor sima vörös hagyma)
  • fokhagyma
  • gyömbér
  • kókusztej
  • paradicsom vagy püré (de én azt soha nem tettem bele)

Meg a hús:

esetünkben marha lapocka, ne legyen se mócsingos, se zsíros.

Köret:

legjobb a basmati vagy a jázmin rizs.

Előkészületek:

Először is falatnyira kockázom a húst, gyengéden be is lehet sózni, de akkor ne álljon sokat. Aztán a fűszereket töröm meg. A mozsár kétséget kizáróan sikkesebb eszköz, de dolgozni kell vele. A kávédaráló gyorsabb és finomabbra őröl, én mégis inkább mozsarat használok.

Meghámozom a hagymát, fokhagymát, gyömbért, utóbbit előaprítom, majd az összeset beleteszem egy aprítóba és amilyen finomra tudom, felaprítom.

Mindezeket, meg egy kisebb kancsónyi vizet a kezem ügyébe rendezgetek.

Főzés:

Ghí híján olíva olajat hevítek, amiben pár másodperc alatt megkapatom a hagymás gyömbéres alapot, aztán a fűszerekkel további egy-két másodperces hevítés, és mielőtt még megégetnénk, egy korty vízzel felöntöm, épp hogy csak ellepje. Vigyázni kell, nehogy túlpörköljük a fűszereket, mert attól csúnyán meg tud keseredni a chili és a görögszéna is. Apropó, aki használ paradicsomot, az a hagyma után és a fűszer előtt tegye bele. Szerintem nem kell hozzá.

A vizet elpárolom és egy viszonylag sűrű alapot képzek, amire aztán rádobom a húst. Összekeverem, sózom, és újra annyi vízzel öntöm fel, ami épphogy ellepi. Ha csirkéből főzném, akkor nem vízzel, hanem egyből a kókusztejjel önteném fel, és fedés nélkül a csirkének kellő ideig főzném.

A marha más, arra időt kell szánni (és fedőt tenni), így a kókusztejjel csak akkor öntöm fel az ételt, amikor már majdnem kész a hús. Végül sűrűre párolom, de arra vigyázok, nehogy lekapjon. Nem volna kellemes épp a célegyenesben elkövetni valami végzetest.

Ha tennék bele zöldséget, akkor vagy konzerv csicseriborsót, amit csak átmelegíteni kell, gyakorlatilag készre van főzve, vagy sütőtököt, amit akkorára kockáznék, mint eredetileg a húst. A töknek kell 15-20 perc, hogy megpuhuljon. Legvégül a finomra metélt koriander zölddel hintem meg, de ezzel már nem forralom tovább. Tálalás előtt egy utolsó kóstolás, szükség esetén sózás.

Párolt vagy főtt basmati, esetleg jázmin rizzsel tálalom.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá