Marha Madras Zefir módra
Minap írtam az indiai szószos kajákról, és ha már írtam, nem állhattam meg, hogy főzzek is. A madras alapvető kellékei a következők:
Fűszerek:
- koriander (mag, de a végén használhatjuk a koriander zöldjét is)
- kurkuma
- chili (nálunk részben naga jolokia!)
- mustármag
- római kömény
- görögszéna (vagyis lepkeszeg mag)
Kell még:
- mogyoró hagyma (ha nincs, akkor sima vörös hagyma)
- fokhagyma
- gyömbér
- kókusztej
- paradicsom vagy püré (de én azt soha nem tettem bele)
Meg a hús:
esetünkben marha lapocka, ne legyen se mócsingos, se zsíros.
Köret:
legjobb a basmati vagy a jázmin rizs.
Előkészületek:
Először is falatnyira kockázom a húst, gyengéden be is lehet sózni, de akkor ne álljon sokat. Aztán a fűszereket töröm meg. A mozsár kétséget kizáróan sikkesebb eszköz, de dolgozni kell vele. A kávédaráló gyorsabb és finomabbra őröl, én mégis inkább mozsarat használok.
Meghámozom a hagymát, fokhagymát, gyömbért, utóbbit előaprítom, majd az összeset beleteszem egy aprítóba és amilyen finomra tudom, felaprítom.
Mindezeket, meg egy kisebb kancsónyi vizet a kezem ügyébe rendezgetek.
Főzés:
Ghí híján olíva olajat hevítek, amiben pár másodperc alatt megkapatom a hagymás gyömbéres alapot, aztán a fűszerekkel további egy-két másodperces hevítés, és mielőtt még megégetnénk, egy korty vízzel felöntöm, épp hogy csak ellepje. Vigyázni kell, nehogy túlpörköljük a fűszereket, mert attól csúnyán meg tud keseredni a chili és a görögszéna is. Apropó, aki használ paradicsomot, az a hagyma után és a fűszer előtt tegye bele. Szerintem nem kell hozzá.
A vizet elpárolom és egy viszonylag sűrű alapot képzek, amire aztán rádobom a húst. Összekeverem, sózom, és újra annyi vízzel öntöm fel, ami épphogy ellepi. Ha csirkéből főzném, akkor nem vízzel, hanem egyből a kókusztejjel önteném fel, és fedés nélkül a csirkének kellő ideig főzném.
A marha más, arra időt kell szánni (és fedőt tenni), így a kókusztejjel csak akkor öntöm fel az ételt, amikor már majdnem kész a hús. Végül sűrűre párolom, de arra vigyázok, nehogy lekapjon. Nem volna kellemes épp a célegyenesben elkövetni valami végzetest.
Ha tennék bele zöldséget, akkor vagy konzerv csicseriborsót, amit csak átmelegíteni kell, gyakorlatilag készre van főzve, vagy sütőtököt, amit akkorára kockáznék, mint eredetileg a húst. A töknek kell 15-20 perc, hogy megpuhuljon. Legvégül a finomra metélt koriander zölddel hintem meg, de ezzel már nem forralom tovább. Tálalás előtt egy utolsó kóstolás, szükség esetén sózás.
Párolt vagy főtt basmati, esetleg jázmin rizzsel tálalom.
Jó étvágyat!