2015. feb 01.

hering

írta: Zef
hering

A ruszli nem egy prompt kaja, de megéri bíbelődni vele -legalább is annak, aki szereti... Nem veszem meg hal árában a bolti ecetes hagymát, inkább elkészítem magam a ruszlit. Ehhez először is kell egy megbízható, kifogástalan hering forrás, amit még nem találtam meg. A kifogásolhatót inkább nem népszerűsítem, de várom az ötleteket, hogy hol vegyem meg legközelebb!

atlantihering.JPG

A heringtörzseket elfeleztem, egyenként lemostam, leszárítottam, sóval vastagon megszórtam, majd még több sóval rétegezve eltettem egy akkora dobozba, amibe épp belefért. Így pihent négy napig a hűtőben. tisztességes mennyiségű levet engedett ki magából. A negyedik napon másfél kg hagymát vékonyra gyalultam, lesóztam és (elvben két órára a hűtőbe tettem). A gyakorlatban csak addig, amíg elkészültem a hallal és a lével. Tehát a koriander magot, mustármagot és babért felöntöttem forrásban lévő vízzel, majd főztem még egy kicsit, sóztam, cukroztam, és amikor már elkezdett hűlni, bőven meglocsoltam ecettel. Erősen savanyú páclét kell készíteni.

A halakat egyenként alaposan lemostam és félre tettem lecsöpögni. Kinyomkodtam a hagyma levét, és a hallal együtt, rétegesen visszapakoltam a dobozba. A legfelső réteg hagyma legyen! A közben langyosra hűlt lével felöntöttem a halat és lezárás után mehet a hűtőbe egy hétre, a maradék lét is elraktam, hogy később pótolni tudjam amit a hal és a hagyma felvesz. Ügyelni kell rá, hogy ne maradjon buborék a rétegek között!

Egy hét pihenés után lehet fogyasztani, akkor tudok beszámolni a végeredményről én is.

Szólj hozzá