2015. feb 01.

fácán

írta: Zef
fácán

facan.jpg

Indián elmegy az anyakönyvvezetőhöz, mert meg szeretné változtatni a nevét:

  • MI a neve?
  • Szélsebesen szálló, suhanó nyílvessző.
  • És mire szeretné változtatni?
  • Sutty... 

...na valahogy így készültem el a fácán felpucolásával.

Az érlelésen túl voltunk, fiatal tojó, négy napot ért, mire hozzánk került. Úgy döntöttem, hogy nyúzni lesz a legegyszerűbb. A sok megnézett videóból a győztes két részletben itt és itt található. Mit ne mondjak, tényleg ez volt a leggyorsabb felpucolt szárnyas, ami kijött a kezem közül, mindennel együtt nagyjából négy perc, meg még kettő, mire a madarat lemostam és eltakarítottam a maradványokat is.

Sütni nem akartuk, de nem is húslevesnek szántuk, így lett belőle gulyás. Leválasztottam a combokat, a testet meg hosszában kettévágtam. Hagymával (szalonnazsíron) lepirítottam a darabokat, megszórtam fűszerpaprikával, egy paradicsom és fél paprika társaságában rádobtam a felkockázott gyökérzöldségeket, só, bors, kömény, aztán rá a vizet és főzni. Zeller nem került bele, annak túl erős lenne az íze a fácánhoz.

Hogy meddig kell főzni? Amíg meg nem unja az ember. A fácán biztosan nem lesz omlós, (sőt!) minél tovább főzzük, annál keményebb, de annál több íz jön ki belőle. Végül a húst leszedjük a csontokról és falatnyira tépkedve tesszük vissza a levesbe.

Szólj hozzá

fácán