Coleslaw
A káposztasalátának nyilván van ezer meg egy féle módja, plusz az "ahány ház" faktor. A coleslaw egy majonézes, ecetes saláta, ami talán a 18. századból ered. Ha a coleslaw név nem sokat mond, de jártál már kentucky fried chinken étteremben, akkor találkozhattál vele.
lábjegyzetbe: A coleslow a 18. századtól terjedt el és a holland koolsalade (káposztasaláta) koolslarövidüléséből alakult ki. A 19. század második felében a köznapi angolba visszatért a latin eredetű cole (káposzta) szó és a korábbi slampos cold slow helyett cole slow lett ennek a salátának a neve. (innen)
Káposzta, répa, és az öntet. Elkészíteni sem ördöngösség, meg finom is, úgyhogy lehet bátran kísérletezni! Lehetne bonyolítani más zöldségekkel és/vagy gyümölcsökkel, de így is nagyszerű...
- 1 kg káposzta / lereszelve
- 1½ répa /lereszelve
- ½ (nagy) fej hagyma
- ⅓ csésze cukor
- őrölt bors /eredetileg fehér
- ½ csésze majonéz
- ¼ csésze joghurt /iró helyett
- 1½ ek fehérborecet (jól harmonizál a káposztával)
- ½ citrom leve
Lereszelem a káposztát, rá a répát, lesózom és egy órát hagyom állni, majd alaposan kinyomkodom a levét.
Bekeverem az öntetet, rálöttyintem a káposztára, elkeverem és kihűtöm. Ezalatt az ízek összeérnek.
Ennyi!