2017. feb 19.

masala tojással vagy zöldségekkel

írta: Zef
masala tojással vagy zöldségekkel

Gyors, finom, nem a megszokott magyaros ízvilág, mégsem teljesen idegen. Tojás, vagy zöldség curry. A legtöbb alapanyag előfordul a konyhánkban, a többi beszerzése sem lehetetlen küldetés. 

masala.jpg

A főtt tojást és/vagy roppanósra párolt zöldséget felhevített olajban alaposan körbepirítod, félreteszed. A csicseriborsót nem pirítanám le.

Ha az olaj nem elég, tegyél még a tálba, aztán két lehetőség van.

1) Lepirítod a curry levelet és a magos fűszereket (meg a zöld chilit), eztán adod hozzá a gyömbéres krémet, vagy

2) Elkezded pirítani a curry levelet (és a zöld chilit), aztán a gyömbéres pasztát, aztán mehet rá az összes őrölt fűszer. Értelemszerűen, ha nincs curry leveled, akkor kihagyod, anélkül is finom!

Maradjunk az utóbbinál, nem szeretek ráharapni egy kardamomra vagy szegfűszegre. Tehát elkezded pirítani a gyömbér, hagyma fokhagyma krémet, ne égesd meg, de hagyd pirulni. 

Eztán jön a porrá őrölt fűszerkeverék, pirítsd ezt is, egy korty vízzel megkínálhatod, sózod. Amikor "zsírjára sült" felöntöd a paradicsompürével, megszórod a korianderzöld felével, lefedve hagyod párolódni.

Egyet rottyant, beleteszed a "betétet", lefedve rotyogtatod tovább pár percig, ellenőrzöd a sót. Kész is!

Tálalásnál a maradék koriander zölddel meghinted, főtt rizzsel kínálod. Finom! :)

masala2.jpg

betét:

  • 4 tojás, vagy pl
  • 1 fej karfiol, vagy pl
  • fél karfiol, pár krumpli, vagy pl
  • 2 marék főtt csicseriborsó

olaj (eredetileg mustárolaj)

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 nagy gerezd fokhagyma
  • ugyanannyi mennyiségű gyömbér

aprítóval pépesítve

3 paradicsom
aprítóval pürésítve

fűszerek:

Ha tudsz, vegyél friss curry levelet, ebből egy nagy maroknyi kell bele. Amit a boltban curry fűszer néven kapsz, az valószínűleg egy keverék, nem összetévesztendő magával a fűszernövénnyel!

A receptben eredetileg indiai piros chili szerepel, de használhatsz magyar fűszerpaprikát is, ízléstől függően édesnemest vagy erőset.

Ha van indiai zöld chilid, azt félbevágva használd, ekkor is használj pirospaprikát a színe kedvéért.

A fűszereket indiában gyakran egészben pirítják le az olajba, eztán adják hozzá a gyömbér-fokhagyma (esetleg hagyma) pépet. A por fűszereket könnyű odaégetni, ezért egyszerűbb előbb a pépet lepirítani és ezt fűszerezni.

  • 1 tk kömény
  • ½ tk fekete bors
  • ¼ tk kurkuma por
  • ½ tk pirospaprika (eredetileg chili)
  • 1 tk koriander
  • 3-4 szem kardamom 
  • 4-5 szem szegfűszeg 
  • 2-3 lepkeszegmag (ez nem feltétlenül kell bele)
  • 2 ek aprított koriander zöld (csak ha szereted, szappanos íze van ha túladagolod!)
Szólj hozzá