2017. feb 23.

Gulab Jamun - édes india

írta: Zef
Gulab Jamun - édes india

Ha már így benne vagyok az indiai konyhában, akkor jöjjön most egy desszert. A gulab jamun India édesebbik oldaláról való. Tejpor, vagy egy MAWA nevű valami az alapja, "imádni való és/vagy undorítóan édes, fűszeres szirupban úszó kis golyók.

Most találtam egy receptet, ami fehér szendvicskenyérből készíti, ki kellett próbálnom! Az egyszerűség kedvéért fehér kalácsot használtam.

Achtung! Liebe Gäste!

Ezt a receptet csak azért próbáltam ki, hogy Neked már ne kelljen! Én szóltam!

img_1001.JPG

Azt már most meg kell mondjam, hogy nem is tudom mit mondjak. Kipróbálni mindenesetre érdemes, de az igazi gulab jamunhoz azért kb annyi köze van, mint a sasnak a bakterhoz (ti: a sas kurva magasan száll, a baktert meg kurvára nem érdekli). Egyébként nem annyira rossz a cucc, de szerintem ez csak a szirup miatt van.

Kell hozzá

  • nyolc szelet kalács -csak a belseje
  • kb  6 ek tej
  • mazsola, vagy pár szem sótlan pisztácia és kesudió összetörve a töltéshez
  • egy csésze cukur (barnát használtam)
  • másfél csésze víz
  • 5-6 szem zöld kardamom

Mielőtt bármihez hozzányúlnánk, őröljük meg a pisztácia és kesudió keverékét, már ha van ilyenünk.

Aztán kezdjük az édes kísértést a szirup elkészítésével. A másfél csésze víz felforralása után bele öntjük a cukrot és hozzá adjuk a kissé megzúúúzott egész kardamom szemeket. Miközben rotyog a szirup, elkezdjük desszertünk testének megalkotását. ( a végeredmény ismeretének tükrében ez a megfogalmazás minimum eufemisztikus).

img_0995.JPG

A kalács belét elmorzsoljuk, kanalanként adagolva a tejet elkezdjük homogén masszává gyúrni. Egy nem túl ragacsos, jól formázható állagot kell kapjunk és nem az a cél, hogy a tej elfogyjon!

A receptben ebből a matériából 10 golyó készül, de jó lesz az ötnek is, viszont a szirupot simán le lehetne felezni. csippentünk a kenceficéből, korongot formázunk, aminek a közepébe tesszük a tölteléket, majd golyót gyúrunk belőle.

Ja igen, a kalácsom tele volt mazsolával. Elkezdtem kiszedegetni, de egyszerűen meguntam a lehetetlennek tűnő küldetést.

img_0994.JPG

A Golyókat olajban kisütjük, majd lecsepegtetés után a szirupban főzünk még pár percig.

img_0999.JPG

Nekem 11 kis labda jött ki, de ha még egyszer nekilátnék, akkor legfeljebb ötöt készítek majd belőle. Mindenesetre szirupban tálalva kínáljuk.

Be kell valljam, nekem ez egy édes szirupba fojtott huszárrostélyos (zsírban pirított kenyér). Talán ghível sütve jobb lenne, de nem tudom, ez egy tízes skálán legfeljebb 4 pontot kapna tőlem, azt is csak a belefektetett energia miatt. 

Szólj hozzá