2017. már 24.

Mór Csirke egytál (Maghreb módra)

írta: Zef
Mór Csirke egytál (Maghreb módra)

Észak Afrika konyhája pont olyan kevert, mint a lakosság eredete. Spanyol, Mór, Arab, Afrikai. Fűszeres, illatos, színes és itthon sem kivitelezhetetlen egy-egy fogás elkészítése. Ma egy csirke tajine készül, jobb híján római tálban. A tajine (tazsin) egy cseréptál, amire egy cserép süveget tesznek, amúgy mindenféle méret van belőle attól függően, hogy a fél törzsnek főzünk, vagy csak magunknak.

tjn.jpg

Baromi egyszerű, összedobáljuk a tálba, betesszük a sütőbe és ha elég időt adunk neki, mindez igazi csodává áll össze. Minden hozzávaló beszerezhető egy jobban felszerelt kisboltban is, 

img_1156_1.jpg

4-5 alsó, 4-5 felső comb 

6 evőkanál olíva olaj
3 gerezd fokhagyma szétnyomva
1 evőkanál édes pirospaprika
1,5 teáskanál só
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál bors frissen megtörve
½ teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt gyömbér
3 evőkanál friss citromlé 

A csirkecombokat  a fűszerekből, olajból és citromléből készült páccal alaposan bedörzsöljük és legalább egy órát hagyjuk pihenni. Minél tovább pihentetjük, annál jobb lesz. Hagyjunk ki a fűszerkeverékből a zöldségekre is. 

3-4 paradicsom nagyobb kockákra vágva
3-4 közepes lila hagyma durvára vágva
3 padlizsán háémozva, kockákra vágva
3-4 bébi cukkini kockákra vágva

A zöldségeket megpucoljuk, felkockázzuk és a maradék fűszerrel, sóval jól elkeverjük. 

400 gr bulgur
700 ml alaplé 

A római tál aljába tesszük a bulgurt, felöntjük annyib alaplével, ami pont ellepi, megsózzuk, rá a zöldség, arra a bepácolt csirkedarabok, ráöntjük a maradék páclét is, majd lefedjük és mehet a sütőbe. 170 fokon másfél órát sütjük, leteltével ellenőrizzük és ha szükséges tovább pároljuk, ha nem, akkor a fedelet levéve magasabb hőmérsékleten (vagy légkeverést bekapcsolva) pirítani tesszük vissza.

img_1150.JPG

Egy fűszeres ebéd után jól eshet valami cuppogósan édes? Mondjuk egy kívül roppanós, belül krémes habcsók? 

Szólj hozzá