2017. már 27.

csirkemáj kabátban és anélkül

írta: Zef
csirkemáj kabátban és anélkül

Drágám azzal állított haza a boltból, hogy vett egy kiló csirkemájat, kellene kezdeni vele valamit, de ne legyen resztelt máj... Rendben csillagom, megoldjuk! Pont van két receptem. A máj fele bundában és bő olajban fog sülni, a másik meg csak úgy szárazon ismeri meg a pokol tüzét.

Fűszeres bundában sült máj chiliszósszal és Cajum csirkemáj

Akkor hajrá!

Első, fűszeres bundában sült máj chili szósszal

Hozzávalók:

  • ½ Kg csirkemáj
  • 2 bögre liszt
  • a fűszerkeverék
  • bő olaj a sütéshez
  • egy tojás
  • kevés víz

Fűszerek:

  • 1 teáskanál zsálya (szárított)
  • 1 teáskanál koriandermag (őrölt)
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 teáskanál fekete bors (őrölt)
  • 1 teáskanál majoranna (szárított)
  • 1 mokkáskanál fokhagymapor

Mártogatóshoz: Készítsük el jó előre!

  • 1/4 csésze víz
  • 1/4 csésze rizs ecet
  • 1/4 csésze cukor
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál kukoricakeményítő
  • 1 teáskanál zúzott piros chili

Kezdjük dippel, a vizet, cukrot, rizsecetet és az őrült csilit összefőzzük, pár percig bugyogtatjuk, hozzá adjuk a fokhagymát. A keményítőt elkeverjük egy teáskanál chili redukcióval, majd beleöntjük az egészbe. Végül az egészet méz sűrűségűre főzzük. hagyjuk kihűlni, hidegen kínáljuk fel. 

A májakat megtisztítom, a lebenyeit szétválasztom. Sózom és a fűszer felével összedolgozom. A maradék fűszert összekeverem a liszttel. A májakat egyenként, hogy mindenhol érje, beleforgatom a fűszeres lisztbe*. Azonnal beledobom a forró olajba és 4-5 perc alatt megsütöm.

(*Ezzel a módszerrel csak az a baj, hogy a májon nem szeret rajta maradni a liszt, ahogy a forró olaj éri, egyből lemosódik róla. A másik jelentéktelennek nem nevezhető probléma, hogy a máj szeret felrobbanni a forró olajban, aminek kisebb konyhatűz is lehet a következménye,. Fröccsenésgátlót mindenképp érdemes használni. Inkább egy sűrű palacsintaszerű tésztát készítek és ebbe mártom bele.)

img_1180.JPG

Tálalás

Hasábburgonyával és a csili szósszal kínáljuk.

Második, cajun csirkemáj

hozzávalók:

  • ½ Kg csirke máj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • 1 teáskanál hagyma por
  • ¾ teáskanál fekete bors
  • ¾ teáskanál fehérbors (opcionális)
  • ½ teáskanál szárított kakukkfű
  • ½ teáskanál szárított oregánó
  • ½ teáskanál só
  • 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 6 csésze friss spenót, vagy saláta levél

Öntet

  • 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
  • 1 citroim leve
  • 1 gerezd fokhagyma, zúzott

Előkészület:

Készítsük el a fűszerkeveréket, tisztítsuk meg és vágjuk ketté a májakat. fűszerezzük be és ecsettek kenjük meg olíva olajjal vagy olvasztott vajjal.

Elkélszítés (két módon is lehet)

1.) A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton, használjunk felső sütést. A májat helyezzük el egy rétegben, és a tepsit a legmagasabb keretben toljuk a sütőbe. Amikor a külseje megbarnult, de a közepe még rózsaszín, akkor a tepsit tegyük középre és vegyük le a hőfokot, majd 8 percig süssük tovább.

A friss salátát meglocsoljuk az olajból, fokhagymából és citromléből készült öntettel.

vagy

2.) Felforrósított öntöttvas serpenyőben a májdarabok mindkét oldalát 3-4 percig sütjük. Eztán a tűzről levett, de még forró serpenyőben a májhoz adjuk a spenótot,  a zúzott fokhagymát és összemelegítjük.

Legvégül az olvasztott vajból és citromléből készült öntettel meglocsoljuk.

Tálalás

Előételnek magában, vagy pirítóssal kínáljuk fel, főételnek pedig főtt rizzsel vagy édesburgonya pürével tálaljuk.

Szólj hozzá