csirkemáj kabátban és anélkül
Drágám azzal állított haza a boltból, hogy vett egy kiló csirkemájat, kellene kezdeni vele valamit, de ne legyen resztelt máj... Rendben csillagom, megoldjuk! Pont van két receptem. A máj fele bundában és bő olajban fog sülni, a másik meg csak úgy szárazon ismeri meg a pokol tüzét.
Fűszeres bundában sült máj chiliszósszal és Cajum csirkemáj
Akkor hajrá!
Első, fűszeres bundában sült máj chili szósszal
Hozzávalók:
- ½ Kg csirkemáj
- 2 bögre liszt
- só
- a fűszerkeverék
- bő olaj a sütéshez
- egy tojás
- kevés víz
Fűszerek:
- 1 teáskanál zsálya (szárított)
- 1 teáskanál koriandermag (őrölt)
- 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
- 1 teáskanál fekete bors (őrölt)
- 1 teáskanál majoranna (szárított)
- 1 mokkáskanál fokhagymapor
Mártogatóshoz: Készítsük el jó előre!
- 1/4 csésze víz
- 1/4 csésze rizs ecet
- 1/4 csésze cukor
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál kukoricakeményítő
- 1 teáskanál zúzott piros chili
Kezdjük dippel, a vizet, cukrot, rizsecetet és az őrült csilit összefőzzük, pár percig bugyogtatjuk, hozzá adjuk a fokhagymát. A keményítőt elkeverjük egy teáskanál chili redukcióval, majd beleöntjük az egészbe. Végül az egészet méz sűrűségűre főzzük. hagyjuk kihűlni, hidegen kínáljuk fel.
A májakat megtisztítom, a lebenyeit szétválasztom. Sózom és a fűszer felével összedolgozom. A maradék fűszert összekeverem a liszttel. A májakat egyenként, hogy mindenhol érje, beleforgatom a fűszeres lisztbe*. Azonnal beledobom a forró olajba és 4-5 perc alatt megsütöm.
(*Ezzel a módszerrel csak az a baj, hogy a májon nem szeret rajta maradni a liszt, ahogy a forró olaj éri, egyből lemosódik róla. A másik jelentéktelennek nem nevezhető probléma, hogy a máj szeret felrobbanni a forró olajban, aminek kisebb konyhatűz is lehet a következménye,. Fröccsenésgátlót mindenképp érdemes használni. Inkább egy sűrű palacsintaszerű tésztát készítek és ebbe mártom bele.)
Tálalás
Hasábburgonyával és a csili szósszal kínáljuk.
Második, cajun csirkemáj
hozzávalók:
- ½ Kg csirke máj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál cayenne bors (ízlés szerint)
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 teáskanál hagyma por
- ¾ teáskanál fekete bors
- ¾ teáskanál fehérbors (opcionális)
- ½ teáskanál szárított kakukkfű
- ½ teáskanál szárított oregánó
- ½ teáskanál só
- 2 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 6 csésze friss spenót, vagy saláta levél
Öntet
- 1 evőkanál vaj vagy olívaolaj
- 1 citroim leve
- 1 gerezd fokhagyma, zúzott
Előkészület:
Készítsük el a fűszerkeveréket, tisztítsuk meg és vágjuk ketté a májakat. fűszerezzük be és ecsettek kenjük meg olíva olajjal vagy olvasztott vajjal.
Elkélszítés (két módon is lehet)
1.) A sütőt előmelegítjük a legmagasabb fokozaton, használjunk felső sütést. A májat helyezzük el egy rétegben, és a tepsit a legmagasabb keretben toljuk a sütőbe. Amikor a külseje megbarnult, de a közepe még rózsaszín, akkor a tepsit tegyük középre és vegyük le a hőfokot, majd 8 percig süssük tovább.
A friss salátát meglocsoljuk az olajból, fokhagymából és citromléből készült öntettel.
vagy
2.) Felforrósított öntöttvas serpenyőben a májdarabok mindkét oldalát 3-4 percig sütjük. Eztán a tűzről levett, de még forró serpenyőben a májhoz adjuk a spenótot, a zúzott fokhagymát és összemelegítjük.
Legvégül az olvasztott vajból és citromléből készült öntettel meglocsoljuk.
Tálalás
Előételnek magában, vagy pirítóssal kínáljuk fel, főételnek pedig főtt rizzsel vagy édesburgonya pürével tálaljuk.