csonttalan csirke töltve
Lehet, hogy macerás a csirkét kicsontozni, de azt hiszem megéri. A hátán vágtam fel a bőrt, hogy a sértetlen melle legyen majd felül.
A csontjaitól és izületektől gondosan megfosztott szárnyast alaposan besózzuk, borsozzuk és hagyjuk állni. Csontjai (a szárnyvég és a középrész is) jó lesz később egy húslevesbe vagy csont alaplébe.
Közben elkészítjük a tölteléket. Három zsömle széttépkedve, tejjel megáztatva, arra egy nagy fej apróra vágott hagyma, metélt petrezselyem két csokorral, két közepes méretű tojás, só, bors és máj. Az vesse rám az első követ, aki még soha nem használt konzervet, mert én a töltelékbe bizony konzervet teszek, méghozzá arcátlan mennyiségben, de ez ízlés dolga.
Kinyitjuk a madarat, közepére halmozzuk a tölteléket, amennyit tudunk a combcsont és a szárnytőcsont helyére is tömködünk. Bőrét pálcikákkal összetűzzük, vagy bevarrjuk.
Úgy tesszük tepsibe, hogy a varrás alulra kerüljön. Mellét zsiradékkal megkenjük és betoljuk a 170°C ra előmelegített sütőbe, légkeverés mellett másfél, két órát sütjük.
Legvégül még grillfokozaton (felső sütés) 10-15 percet rápirítunk, majd kivesszük és hagyjuk egy keveset pihenni.
Mivel a töltött csirkénkben nincsenek csontok, nincs más hátra, csak felszeleteljük. és tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!