2017. máj 05.

nyakunkon a BBQ szezon

írta: Zef
nyakunkon a BBQ szezon

Nyakunkon a BBQ szezon, lehet elővenni a régi recepteket és újakat keresni. Itt egy fűszerkeverék és egy szósz, illatos, füstös -parazsat izzítani, husik felkészülnek!

img_1357.JPG

img_1344.JPG

img_1345.JPG

Kezdjük rögtön a szósszal. Boltban ezer féle jó és kevésbé jó BBQ szószt lehet vásárolni, de magunk is elkészíthetjük néhány bárhol beszerezhető alapanyagból. Lehetne bonyolítani, de már így is remek végeredményt kapunk.

A fenti üvegben lévő mennyiséghez (cca 300ml) kell

  • 3 ek melaszos nádcukor
  • só ízlés szerint (1 csapott mokkáskanálnyi)
  • ½ fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 sűrített paradicsom konzerv
  • 2 ek worchestershire szósz
  • 2 ek almaecet
  • 1 ek piri piri szósz
  • kevés víz
  • 1 kk mustár
  • kevés olaj

A felforrósított olajon ledinszteljük az apróra vágott hagymát, a fokhagymával tovább pirítrjuk, majd a paradicsompürét is megkapatjuk kissé. Jöhet az almaecet, worchestershire szósz, piri piri (ettől lesz csípős, óvatosan!). Most kerül bele a barna cukor és a só, elkeverjük és kevés vízzel felöntjük. Végül a mustárral állítjuk be a kellemesen pikáns ízt. 10-15 percig állandó keverés mellett ketchup sűrűségűre visszafőzzük.

Ezzel a szósszal később megkenegethetjük a sülő húsunkat és mártogatósnak is kiváló.

img_1343.JPG

Szeretem a grillt, de sokkal jobban érdekel a BBQ. Lassú tűzön, kíméletesen sütés, füst, omlós húsok -nem sok dolog jobb ennél! A mostani fűszer keverék egy RUB, azaz bedörzsölő száraz pác. Megoszlanak a vélemények, én a száraz pácot jobban szeretem

Ha egy szépen formázott sertésbordát dörzsölnék be vele, akkor a húst előzőleg jól besóztam volna és folpackba tekerve pihentettem volna jó két, három órát a hűtőben. Aztán olajjal vékonyan meg kell kenni, belemasszírozni a keveréket, csomagolás és egy újabb nap a hidegben.

Most ellenben csirkecomb készül majd, amit egy éjszakára 10%-os sóoldatban pihentetek a hűtőben. Ennek az értelme, hogy a húst átjárja a sólé, belül, a csont mellett sem lesz majd sótalan. Az elkészítés napján, (holnap reggel) alaposan le kell törölgetni, olajjal megkenni, aztán megkapja a fűszeres masszázst és pihen olyan három órát.

A sütés 110-120 fok körül történik majd. Lassan, 2,5-3 óra alatt kíméletesen fog átsülni, a maghőmérséklete nem haladja majd meg a 70-72 C°-t. Végül megkenem finom szósszal, kicsit rápirítok és kész. Omlós, kívül ropogós, belül szaftos, nem szárad ki... hozzá coleslaw kerül az asztalra.

fűszerek:
180 ml melaszos barna cukor (nád)
180 ml fehér cukor
120 ml paprika (lehet chillivel vegyesen)
60 ml fokhagyma granulátum
30 ml őrölt fekete bors
30 ml gyömbér por
30 ml vöröshagyma por
30 ml rozmaring por

(só nincs benne, vagy lesózzuk a húst, vagy sólében áztatjuk)

mértékegységek:
1 teás kanál = 5 ml
1 evő kanál = 3 tk = 15 ml
1 csésze = 16 ek = 240 ml

Szólj hozzá