2017. sze 07.

Bazsalikomszüret

írta: Zef
Bazsalikomszüret

img_2072_2.jpg
Szeretem a friss fűszereket. A városi hobbiszakács bemegy a gazdaságosba, vesz egy palántát, levágja a leveleket, a tövet meg jobb híján kidobja. De nem én, ugyanis legjobban azt a fűszert szeretem, amit magunk termesztettünk. Alaposan megcsonkított palántát is ültettem már el, ami aztán a konyha ablakában egész télen zöldellt. Most szintet léptünk.

Három előnevelt bazsalikomot ültettünk el tavasszal. Szedtük szépen a leveleket amikor kellett, végül hagytuk felvirágozni. Az összegyűjtött magokkal nyár közepén egy balkonládát vetettünk be és most szüreteltünk... Felaprítva és bedobozolva megy a fagyasztóba, mint a petrezselyem. 
Két fűszer van szabad földben, egy zsálya és a rozmaring, minden más cserépbe került. Még egy zsálya, a vett magról ültetett kapor begyűjtött magjáról kétszer szüreteltünk, a bazsalikom, két metélőhagyma, egy oregánó, egy kakukkfű, két balkonládányi metélő petrezselyem, még nő a saját begyűjtésű magról nevelt koriander, két tő csilipaprika van a fűszerkertünkben, ami összesen egy raklap alapterületű. Ha elkészül, magas ágyásba kerül majd, de a fűszerkert alapterülete ilyesmi marad. 
A jó földre és az öntözésre figyeltünk, de palántástól, földestől együtt sem nagy befektetés az egész, viszont a folyamatosan rendelkezésre álló friss fűszer megfizethetetlen. A nagykörúti balkonládában talán csak dísznek neveltem volna, de olyan nincs, hogy nincs rá hely. A gazdagréti panel erkélyén és a gödöllői lakás ablakpárkányán is meg tudtuk oldani, hogy mindig legyen friss fűszerünk.
Jövőre szeretnék egy eper tornyot, vagy legalább egy lecsüngő epercsövet. Mindkettő kis alapterületen képes sok-sok finom gyümölcsöt adni. (epres képek a netről)
Szólj hozzá