Gastro Loggia

az élet gasztró oldala

2024. jan 29.

Sütőben sült csili

írta: Zef
Sütőben sült csili

Öntöttvas jóság

Te jó ég, 2017-óta nem írtam egyetlen betűt sem. Pedig történt közben ez meg az. Na csak dióhéjban pár dolog, Vettem gömbgrillt, kamadot, belekezdtem a BBQ világának megismerésébe. Satöbbi satöbbi satöbbi... Na de akkor csili!

Podolica, tepsi, 4 l, edény, öntöttvas, zománcozott, ovális, két fogantyúval 4 Ltr. | PirosEredetileg DutcOvent akartam venni, amit jól körbe lehet rakni parázzsal, hogy alul felül kapja a hőt. De nem bántam meg a Piroskát sem. Amúgy érdekes darab, mert felforrósodva egészen befeketedik, aztán pirosra visszahűl. :) Ez  a kis aranyos már kétszer bizonyította, hogy megérte az árát. De a második alkalom, na az pazar lett -Csilit sütöttem benne.

Feltettem hevíteni a gázra az edényzetet, közben gyorsan felkockáztam a marha fartőt, mangalica szalonna kiolvasztott zsírján lepirítottam. Hús ki, majd a ...

Tovább Szólj hozzá

2017. nov 01.

Miszó leves

írta: Zef
Miszó leves

Rá vagyok kattanva a keleti ízekre, és már ezer éve nem készült ilyesmi... Most sem fog, csak beszélek róla... illetve hoztam két Gordon Ramsay videót inspirációnak.

A miszó paszta sós erjesztett szójapüré, rengeteg változata van. Ha rövidebb ideig erjesztik, kevesebb sóval készül és világosabb a színe, hosszabb erjesztés esetén erősebben sózzák, színe a vöröstől akár a feketéig változhat. Ez a markáns ízű krém sok ételnek lehet ízesítője, de legismertebb felhasználása talán a miszosiru (vagyis miszó leves). 

kép a wikipedia oldalról ...

Tovább Szólj hozzá

leves japán recept miszo miso

2017. sze 07.

Bazsalikomszüret

írta: Zef
Bazsalikomszüret

img_2072_2.jpg
Szeretem a friss fűszereket. A városi hobbiszakács bemegy a gazdaságosba, vesz egy palántát, levágja a leveleket, a tövet meg jobb híján kidobja. De nem én, ugyanis legjobban azt a fűszert szeretem, amit magunk termesztettünk.  Alaposan megcsonkított palántát is ültettem már el, ami aztán a konyha ablakában egész télen zöldellt. Most szintet léptünk.

...

Tovább Szólj hozzá

2017. júl 16.

Magvas gondolat

írta: Zef
Magvas gondolat

 

img_1837.JPG

Repüljünk vissza az őskor végére, mítoszaink korába. Fehér ló fia? Vasgyúró, Fanyűvő, Kőmorzsoló? A három koma mind elbukott, amikor a koponyányi monyok meglátogatta. A hasukról ette meg a, na mit? Na?

OKé, közelítsük meg máshonnan. Mindenféle új magvak (quinoa, chia) vannak a köztudatban, pedig van egy, amit már vagy tízezer éve fogyasztunk, és legalább hatezer éve termesztünk is, ez a köles. Hát persze, hogy a Fehér ló fia mondában is köleskását főztek! Talán nem pont így, de ki tudja!?

Mondok még valamit, gluténérzékenyek is fenntartás nélkül fogyaszthatják a kölest, mert nem tartalmaz glutént! Azért arra érdemes figyelni, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a garantált szennyeződésmentesség. 

...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 27.

csirkemáj kabátban és anélkül

írta: Zef
csirkemáj kabátban és anélkül

Drágám azzal állított haza a boltból, hogy vett egy kiló csirkemájat, kellene kezdeni vele valamit, de ne legyen resztelt máj... Rendben csillagom, megoldjuk! Pont van két receptem. A máj fele bundában és bő olajban fog sülni, a másik meg csak úgy szárazon ismeri meg a pokol tüzét.

Fűszeres bundában sült máj chiliszósszal és Cajum csirkemáj

Akkor hajrá!

...

Tovább Szólj hozzá

2017. már 24.

Mór Csirke egytál (Maghreb módra)

írta: Zef
Mór Csirke egytál (Maghreb módra)

Észak Afrika konyhája pont olyan kevert, mint a lakosság eredete. Spanyol, Mór, Arab, Afrikai. Fűszeres, illatos, színes és itthon sem kivitelezhetetlen egy-egy fogás elkészítése. Ma egy csirke tajine készül, jobb híján római tálban. A tajine (tazsin) egy cseréptál, amire egy cserép süveget tesznek, amúgy mindenféle méret van belőle attól függően, hogy a fél törzsnek főzünk, vagy csak magunknak.

tjn.jpg

Baromi egyszerű, összedobáljuk a tálba, betesszük a sütőbe és ha elég időt adunk neki, mindez igazi csodává áll össze. Minden hozzávaló beszerezhető egy jobban felszerelt kisboltban is, 

img_1156_1.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

süti beállítások módosítása