2017. nov 01.

Miszó leves

írta: Zef
Miszó leves

Rá vagyok kattanva a keleti ízekre, és már ezer éve nem készült ilyesmi... Most sem fog, csak beszélek róla... illetve hoztam két Gordon Ramsay videót inspirációnak.

A miszó paszta sós erjesztett szójapüré, rengeteg változata van. Ha rövidebb ideig erjesztik, kevesebb sóval készül és világosabb a színe, hosszabb erjesztés esetén erősebben sózzák, színe a vöröstől akár a feketéig változhat. Ez a markáns ízű krém sok ételnek lehet ízesítője, de legismertebb felhasználása talán a miszosiru (vagyis miszó leves). 

kép a wikipedia oldalról

A miszó leves pofonegyszerű, alapanyagok tekintetében talán csak maga a miszó paszta jelenthet kisebb gondot. ( https://culinaris.hu/item/okasan-vilagos-miso-paszta-500g ) Minden más kiváltható, vagy eleve nálunk is van. A kis japán gombák nagyobb áruházakban elérhetők, ha más nem, szárított shitake biztosan van. De abból sem lesz katasztrófa, ha vékonyra szeleteljük a csiperkét. Pak choi helyett kínai kelt vagy spenótot használhatunk, újhagyma van, gyömbér van, chili van. Kalandra fel!

(a közölt linkek nem reklám céljából kerültek a posztba, csak hogy megmutassam, minden beszerezhető)

tojás miszó

Forrásban lévő vízbe tesszük a miszó pasztát, gyömbért reszelünk rá, beáztatott shitake szeletekkel gazdagítjuk, szezámos szójaszósszal ízesítjük, beleengedjük a nyers tojást.

A tál aljába csiperke szeletet helyezünk, ráhalmozzuk a kifőtt tésztát, arra spenót levelet és rámerjük a forró levest, tojást, újhagyma karikákat.

lazac miszó

a serpenyőbe miszó pasztát teszünk, felöntjük hal alaplével, kaffir lime levelével fűszerezzük, chilit, gyömbért szelünk bele, majd a lazacfilkét bőrével lefelé a lébe engedjük. Locsolgatva pár perc alatt készre főzzük. felvágjuk a kínai kelt, brokkoliit. kivesszük a halat egy tálra pihentetni, aztán előbb a kel szárát és a brokkolit, aztán a kel levelét is a leveshez adjuk. Lehúzzuk a lazac bőrét és rétegeire szedjük a halat. Legvégül a gomba felét is belefőzzük az elkészült levesbe.

A tálat szezám olajjal kikenjük, gombát, lazacot, gombát halmozunk egymásra, arra a főtt zöldségeket, végül rámerjük a forró levest.

Hal alaplét sem ördöngösség készíteni: halfejet, gerincét, farkát (összesen kb 1-1,5 kg) teszünk lábosba, hozzá egy csokor újhagymát, egy fej vöröshagymát, esetleg algát ( https://culinaris.hu/item/dashi-kombu-alga-114g ) teszünk, vízzel (5-6 liter) felöntjük és hosszan főzzük. Van, aki felhabzáskor az első vizet leönti és újra felteszi tiszta vízzel főni két órát. Végül leszűrjük és már csak a levet főzzük tovább. Nagyon sűrű szitán szűrjük át végül. Nagyobb mennyiséget készítve a fel nem használt alaplét több részre osztva lefagyaszthatjuk, így később is rendelkezésünkre áll. 

Ha ezt a két levest elkészítettük már, akkor biztosan eljött az ideje a kísérletezésnek. Miszó levesünkbe tulajdonképpen olyan betétet tehetünk, amilyet csak akarunk. Húsokat, zöldségeket, innen már csak a kreativitás és a fantázia szab határt levesünknek.

Miszóra fel!

UPDATE

Gordon Ramsay miszó receptjei vasárnapi ötletelésre pont alkalmasak voltak. :)

Kommentben jöhetnek az autentikus receptek is!

Szólj hozzá

leves japán recept miszo miso