Sütőben sült csili
Öntöttvas jóság
Te jó ég, 2017-óta nem írtam egyetlen betűt sem. Pedig történt közben ez meg az. Na csak dióhéjban pár dolog, Vettem gömbgrillt, kamadot, belekezdtem a BBQ világának megismerésébe. Satöbbi satöbbi satöbbi... Na de akkor csili!
Eredetileg DutcOvent akartam venni, amit jól körbe lehet rakni parázzsal, hogy alul felül kapja a hőt. De nem bántam meg a Piroskát sem. Amúgy érdekes darab, mert felforrósodva egészen befeketedik, aztán pirosra visszahűl. :) Ez a kis aranyos már kétszer bizonyította, hogy megérte az árát. De a második alkalom, na az pazar lett -Csilit sütöttem benne.
Feltettem hevíteni a gázra az edényzetet, közben gyorsan felkockáztam a marha fartőt, mangalica szalonna kiolvasztott zsírján lepirítottam. Hús ki, majd a pörzsön a hagymát sütöttem halvány barnára és a végén megküldtem kevés fokhagymával. Vissza a hús, a piros paprikák... Használtam csípős füstöltet is, hogy valami kis szabadtüzes bukéja azért legyen. De nem sokat mert erős és a gyerekekre gondolva csak módjával szórtam. Bátrabban a magyar édes nemes fűszerpaprikával. Végül rá a paprika, paradicsom kockák, egy üveg sűrített paradicsom, vízzel felöntöm, só, bors, római kömény, kakaópor vagy 80-100%-os keserű csoki... Innentől jön a felfűtött sütő. Olyan egy órát pihent lefedve 180 fokon, amikor először belenéztem. Újabb egy óra múlva már pótolni kellett a vizet. Kicsit után fűszerezni is kellett, aztán a babot, kukoricát küldtem rá. Kever, visszafed, ajtót rácsuk, békén hagy! Szánom-bánom, de nem volt itthon csak konzerv vörösbab. Dehogy bánom, szeretek vele dolgozni. Adtam időt, hogy jól összemelegedjen a tartalom, aztán forrón tálalva belapátoltuk az első kóstolót. Oké, nyilván ElCommandante TexMexicano nem ismerne rá a kedvenc kajára, de nekünk bejön! :)
- 70dkg marha fartő
- 1 ujjnyi kiolvasztani való mangalica szalonna
- 1 fej hagyma
- 1 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 piros és egy sárga kaliforniai paprika
- só, bors, csipet fahéj
- fűszerpaprika (füstölt is)
- csili pehely vagy a paprika egy része csili
- római kömény
- 1 üveg sűrített paradicsom (360g)
- 1 kukorica és 3 vörösbab konzerv
- 1 ek kakaópor vagy pár kocka jó minőségű fekete keserű csoki, magas kakaó tartalmú
- 2-2,5 dl víz (szükség szerint pótolni kell)