nyár van nyár, röpke kolbász száll vidáman, rácsra szálldogál...
...mert ugye egy kicsi grill a főzinek is jó! Borsófőzelékhez készült a házi csupasz grillkolbi.
Hol lenne érvényesebb az ahány ház szabály, ha nem pont a kolbásznál? Az arányokat éppen ezért nem kell készpénznek venni, nálam is elég esetleges volt.
- Fél kg sertés darált hús
- három nagy csipet só
- teáskanál bors
- teáskanál fűszerpaprika
- két jókora gerezd fokhagyma.
Csak mondom, aki maga darálja a húst, az a legnagyobb tárcsát használja, de akár a késsel finomra aprítást is lehetne választani...
Dolgozzuk el a fűszereket a hússal, de ne gyötörjük túl! Hagyjuk kicsit pihenni a masszát, hogy az alkotók jól összebarátkozzanak, mert az nekünk nagyon jó. Pihenés után mehet a formázás.
A felhevített vasat kenjük meg kevés zsiradékkal és kíméletesen kezdjük el sütni a helyes rudakká alakított matériát. "Oldalanként" hagyjuk sülni, szépen körbeforgatni, míg el nem készül. Ha jól átsütni akarjuk és nem megégetni, akkor inkább vegyük vissza a lángot.
Ez meg egy bajor kolbász recept (innen:http://grocceni.com/recept/frisskolbaszbajormodra.html)
2 kg lapocka, vagy comb, 2 kg zsírszalonna, 1 dl száraz vörösbor, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg gomba, 10 dkg só, 2 dkg őrölt fehérbors.
A gombát megfőzöm a petrezselymes vörösborban. A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. Az összes hozzávalót összekeverem, hozzáadom még a fűszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 10 cm-enként megcsavarom.
Persze a bajor kolbásztól nem lesz ilyen szép a kisült zsírban pironkodott pékáru :)