2017. feb 24.

sajtmártásos krumplinudli fokhagymás szelettel

írta: Zef
sajtmártásos krumplinudli fokhagymás szelettel

Az úgy kezdődött, hogy nyírségi krumpligombóc levest főztünk, de túl sok lett a gombóc. Ki kellett találni valamit. Ez lett belőle. Ha most nagyzolni akarnék, akkor azt mondanám gnocchi, de jó lesz az krumplinudlinak is.

img_0993.JPG

Hús
Haladjunk szépen sorban és kezdjük a tarjaszeletek pácolásával. Semmi bonyolult, csak egy kis só, olaj, fokhagymapép keveréke minden szelet minden oldalára és legalább egy óra pihenés. Forró serpenyőben a szeletek külsejét lepirítjuk, majd alacsony hőfokon, hosszan, lefedve pároljuk. Végül újra forró vason megpirítjuk a külsejét. Hát annyira talán mégsem kellene, mint ezúttal nekem sikerül... Jah, vagy a kajára figyelünk, vagy a telefonra.

Mártás
A hús párolódik a tűzön, feltesszük a nudli főzővízét és következik a sajtmártás. Akkora serpenyőt vegyünk elő,amibe majd belefér a nudli is. Klasszikus besamellel indítunk (5dkg vaj, 5dkg liszt, 5dl tej), ebbe jön a só, bors, reszelt ementáli (10-15 dkg) és egy gondolatnyi szerecsendió. Lassú lángon simára keverjük.

Nudli
Fél kiló krumpli, egy tojás, marék petrezselyemzöld, 15-20 dkg liszt (amennyit felvesz a tészta). Kihűtjük és krumplinyomóval áttörjük a kockára vágott főtt burgonyát. Tojással, liszttel, sóval, petrezselyemmel elkeverjük. Kézzel is formázható tésztát kell kapjunk, de ne legyen nagyon kemény. Lobogó, bő, sós vízben kifőzzük a nudlit és átpakoljuk a besamellbe és jól átforgatjuk. 

Tálalás
Tányérra halmozzuk a mártással jól bevont nudlikat és mellé helyezzük a szelet húsokat. Persze nem tattünk félre petrezselymet, amivel meg lehetett volna szórni, de maradt egy kis lepirított szalonna, ami szintén jól illik az ételünkhöz. Frissen őrölt borssal is meghinthetjük.

img_0992.JPG

Szólj hozzá