2009. nov 26.

Zöldség Madras - Indiai zöldség curry

írta: Zef
Zöldség Madras - Indiai zöldség curry

Az indiai ételek nagyon fűszeresek, mégis könnyűek. Talán az ízek, az alapanyagok és a fűszerek harmóniája miatt. A hozzávalóktól sem kell megrémülni, mert zömmel könnyedén beszerezhetőek minden nagyobb bevásárlóhelyen.

Hozzávalók sok személyre (kb nyolc-tíz)

kb. 1 kg sütőtök
1 közepes salátacukkini (20-25 dkg)
1 nagyobb krumpli
kb. 20-25 dkg sárgarépa
kb. 25 dkg főtt csicseriborsó (egy normál konzerv)
400 ml sűrű kókusztej
1 kis fej hagyma
2-3 kis gerezd fokhagyma
3 púpos evőkanál madras fűszerkeverék
koriander zöldje
olaj

A zöldségeket vágjuk egyforma falatnyi darabokra, a hagymát apróra, a fokhagymát zúzzuk meg kicsit. Melegítsük fel az olajat, szórjuk bele a fűszerkeveréket és pirítsuk le. Tegyük hozzá a hagymát, fokhagymát, pirítsuk azt is. Adjuk hozzá a züldségeket a következő sorrendben: Sárgarépa és burgonya, pirítsuk le kicsit, majd sózzuk és öntsük fel kevés vízzel. Közepes lángon pároljuk, majd egy-két perc múlva adjuk hozzá a cukkinit és a sütőtököt, annyi vizet öntsünk alá, hogy fedő alatt megpárolódjon. Rövid lére hagyva nagyon kellemes, sűrű szaftot kapunk a végére, de akkor nagyon figyelni kell, hogy ne égjen le! Ha hosszabb lére engedjük, akkor nem kell folyamatosan keverni.

Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzátehetjük a csicseriborsót. Érdemes megvenni a konzervet, mert így rengeteg időt meg lehet spórolni a csicseriborsó főzésével. Ha konzervet használunk, érdemes lemosni felhasználás előtt. Forraljuk össze az egészet, közben felvághatjuk a koriander zöldjét. Nem kell nagyon apróra. Szórjuk bele, keverjük el, majd öntsük hozzá a kókusztejet. Hagyjuk egyet rottyanni, és már kész is. Főtt basmati rizs illik hozzá.

Jó étvégyat!

 

Szólj hozzá

recept indiai madras curry