2010. jan 24.

napközi

írta: Zef
napközi

A kínai kaja után itthon még befigyelt egy kis krumplislángos. 

Lángos receptje

0,25dl tej, 1,5dkg élesztő, 1/2tk cukor, 1kk só, 0,5kg liszt, 1db közepes héjában főtt burgonya áttörve, 1/2doboz tejföl (9dgk), 1db tojás.

Cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Krumplit elkeverjük a sóval liszttel. Hozzátevőket összekeverjük, lágy -kissé ragacsos kelttésztát kapjznk. Addig dagasztjuk, amig kezd elválni az edény falától. Egy órát kelesztjük lefedve. Olajos kézzel bucikat szaggatunk, amig melegszio az olaj, hagyjuk állni. Lángos formára húzkodjuk és bő, közepesen forró olajban kisütjük mindkét oldalát. Hamar elkészül, ha nem figyelünk megég!

Sajttal, tejföllel, muzsdéjval kínáljuk.

Muzsdéj (erdélyi fokhagyma öntet)

3-4gerezd fokhagymát megzúzunk vagy áttörjük. 1 kiskanál sóval, 2-3dl olajjal és pár csepp ecettel elkeverünk. Ha túl intenzív, vízzel higíthatjuk. Lángossütőknél egyébként megtaláljuk ugyanezt, de ott se olaj, se ecet nincs benne, csak vízzel van felöntve a zúzott, sós fokhagyma. Erdélyben rengeteg módon készítik egyébként. Paradicsommal, de még mogyoróval bolondított muzsdéjról is tudok.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

lángos recept