2010. feb 05.

Falafel

írta: Zef
Falafel

Az úgy kezdődött, hogy ma este kártya-tea party lessz nálam. A vendégek között meg van aki eszik húst, más meg nem. Hogy ne kelljen kétfélét főzni, kitaláltam a falafelt. Reggel gyorsan piac, csicseriborsót venni, fűszer minden van itthon, már csak a pita kell, de azt kedvesem megígérte, hogy hoz.

500 g szárított csicseriborsó
1 nagyobb fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
2 tojás
3-4 ek friss petrezselyem
chilipaprika (ízlés szerint)
1-2 tk római kömény
1-2 tk koriander
1 tk sütőpor

frissen őrölt bors
1 ek víz
olaj a sütéshez

A recept nagy vonalakban. A fél kilónyi szárított csicseriborsót átválogatunk és beáztatjuk legalább néhány órára, de jobb, ha egy egész északára. Négy-ötszörös mennyiségű vizet használjunk. Elvileg elég jól meg kell, hogy dúzzadjanak a szemek.

Második lépésként a borsót lecsepegtetjük és leturmixoljuk. Hozzáadjuk a fűszereket, ami jelen esetben őrölt kurkuma és rómaikömény. Úgy tervezem, hogy ezen kívül kevés arab gyros fűszerkeverékkel is megbolondítom majd. Teszünk még bele tojást, aprított hagymát, kevés fokhagymát sok petrezselymet (a fene vinné el, hogy ezt elfelejtettem venni, itthon remélem van a fagyasztóban...), sót borsot, ízlés szerint csilipaprikát, aztán az állagától függően egy pici vizet. Összedolgozzuk és hagyjuk pihenni a masszát úgy fél órán át. Aztán golyókat formálunk belőle, a felesleges vizet kinyomkodjuk és forró olajban aranybarnára sütjük.

Végül pitába töltöm a kész falafelt és a szokott gyros körettel dúsítom. Hagyma, paradicsom és uborka szeletek, csípős és mentás joghurt öntettel locsolom meg.

Ha túl soknak találnám a beáztatott csicseriborsót, akkor legfeljebb csinálok a maradékból hummuszt...

Szólj hozzá

vega recept