Csicseriborsó mártogatós
Hozzávalók:20dkg csicseriborsó10 dkg vaj1 fej hagyma2-4 g. fokhagyma1 cs. petrezselyem4-5 ek. mustárolaj, bors, só
A csicseriborsót be kell áztatni egy éjszakára, majd másnap az áztatóvizével együtt feltenni és puhára főzni. Erre időt kell szánni, akár 50-60 perc!
Szűrjük le a bors levét és tegyük olyan edénybe, amiben a botmixert lehet használni (-én félre tettem a leszűrt levet, hátha kell majd a krémbe is). A hagymát apróra vágjuk, fokhagymát meghámozzuk, megtörjük, ezeket a vajjal együtt hozzáadjuk a borsóhoz.
A botmixerrel alaposan megdolgozzuk, igyekezzünk simára turmixolni. Ha kész, jöhet a fűszerezés. Tegyük bele a mustárt, sózzuk, és adjuk hozzá a petrezselymet. Villával kezdjük eldolgozni a masszában a fűszereket. Kóstoljuk és ha valamit még igényel tegyük bele. Végül a keverés mellett vékony sugárban adjunk hozzá olajat, ahogy a majonéznél szokás. Finoman de határozott mozdulatokkal keverve egészen homogén, síma krémet kapunk. (nyilván függ attól, milyenre turmixoltuk.)
Pirítós mellé, vagy pitával mártogatva fogyasszuk, jó étvágyat hozzá!