2010. máj 02.

Nyárelői gombás leves

írta: Zef
Nyárelői gombás leves

Gombaleves

Hozzávalók sok személyre

egy tányér gomba*
fél liter zöldborsó
két szál sárgarépa
zsiradék
liszt

pirospaprika
petrezselyem
őrölt bors
borsikafű
lestyán
betétnek csipetke vagy nokedli illik hozzá

* Friss, idénygombát érdemes használni. Ha van, akkor illatos mezei gombákat! Ha magunk gyűjtjük a gombát, minden esetben vizsgáltassuk meg szakemberrel! Ha más nincs, jó a bolti csiperke is. Ha szárított gombát használunk, minden esetben néhány órával a főzés előtt áztassuk be!

Mossuk meg a zöldségeket. A répát karikára, a gombát szeletre vágjuk.

Hevítsük fel a zsiradékot, és a répát futtassuk meg rajta, hogy kiengedje a színét. Hintsük meg pirospaprikával és azt is pirítsuk egy kicsit**. Dobjunk rá egy csipet aprított petrezselmyet.

** Az egy tévhit, hogy a pirospaprika egy szempillantás alatt odakap. Ha elég alatta a zsiradék, akkor nem. Sőt az igazán finom íze csak a piritással jön elő. Az viszont igaz, hogy ha mégis odakapott, akkor keserű lesz. Nem kell tőle félni, csak lazán!

Lendületes kevergetés mellett pirítjuk az alapanyagokat, miközben ráöntjük a zöldborsót is. Meghintjük sóval és felöntjük vízzel. A fűszereket csak akkor tesszük hozzá, ha felrottyant már. Ekkor kicsit visszavesszük a lángot és beletesszük a gombát. Lefedve, most már közepes lángon, inkább csak puttyogtatjuk. A gomba hamar megfő. Ne főzzük túl, nehogy nyúlós legyen... A maradék petrezselymet szórjuk rá.

Igazán tartalmassá tehetjük a levesünket, ha világos, pirospaprikás rántással kicsit felhúzzuk. Tovább dúsíthatjuk beleszaggatott nokedlivel, vagy csipetkével. Tálaláskor vágott petrezselyemmel hintsük meg a tányérokat és kínáljunk mellé tejfölt.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá

leves recept gomba