2010. máj 16.

Szamosza

írta: Zef
Szamosza

Be kell valjam, ez egy korábbi bejegyzés az előző oldalról, de az értékéből ez semmit nem von le. Azért kerül most ide, mert holnapra ezt ígértem szivecskémnek. Viszont a gépemre mentett recept meg nem ez, így meg kellett keresnem. Tehát lássuk!

és írva vagyon:

Szamosza - Indiai tésztabatyu

A szamósza kedvelt előétele az indiai konyhának. Elkészíteni sem ördöngősség, ráadásul viszonylag gyorsan elkészül.

Hozzávalók: (kb 15-16 darab, előételnek egy adagba 2-max 3db elég egy személynek)

Tésztához:

kb fél kiló liszt
csipet só, kb. 1deci olaj
egy pohár joghurt vagy kefir
kevés víz
mokkáskanálnyi szódabikarbóna

Töltelékhez:

egy kis fej karfiol (kb fél kiló)
két nagyobb krumpli
egy csésze zöldborsó
só, bors, 
koriander
római kömény
őrölt csili
pirospaprika

(1) A karfiolt szedd rózsáira, a krumplit pucold meg és vágd kockákra, majd ezeket főzd félpuhára.[→2]

(3) A római köményt és a koriandert pirítsd meg száraz serpenyőben, majd mozsárban tördössze. Melegíts olajat, a megtört fűszereket pirítsd meg, majd add hozzá a lecsepegtetett zöldségeket (karfiol, krumpli, borsó). Az egészet pirítsd össze, közben kicsit törd is meg, hogy pépes legyen. Sózd, add hozzá a csilit és a pirospaprikát is. Nem baj, ha maradnak nagyobb zöldségdarabok. Tedd félre és hűtsd ki. Valami ilyesmi lesz a végeredmény. 

 

(2) Miközben fő a zöldség, gyúrd össze a tésztát. A hozzávalókat tedd egy nagyobb tálba és alaposan dolgozd el. A végén egy kemény tésztát kell kapjál. Vizet csak akkor tegyél bele, ha a tészta megkívánja. Gyúrj belőle gombócot, majd tedd félre és nedves konyharuhával takard le. Mire kész vagy elkészül a karfiol és a krumpli is.[→3]

(4) A Tésztából csípj le annyit, hogy nagyjából három centis golyócskát tudj gyúrni. Szaggasd ilyen kis golyókra a tésztát, valahogy így: 

 (5) A golyócskákat nyújtsd ki úgy, hogy 12cm átmérőjű kört kapj belőle. Nem baj, ha nem épp mértani pontosságú, de minél kerekebb, annál könnyebb lesz betölteni. 

 (6) A kinyújtott lapocskák szélét körben vizezd be. Nedvesítsd meg az ujjad és húzd rajta körbe. Így tudod majd összetapasztani a batyuk szélét. A lapkák közepébe púpos evőkanálnyi zöldséget tegyél, majd hajtsd félbe. A tenyeredbe véve nyomkodd össze a szabad széleit, majd kis csipkedő, tekerő mozdulatokkal zárd le a batyukat.

(7) Olajozz meg egy tepsit vékonyan és tedd bele az elkészült táskákat, majd a tetejét szintén kend meg kevés olajjal. Ne tedd túl sűrűn, hagyj egy kis levegőt a darabok között. 

 (8) 200 °C-on előmelegített sütőben süsd meg félig, majd kend le megint a táskák tetejét olajjal. Süsd aranybarnára. (Összesen kb 20-25 perc) 

Ha sikerült jól lezárnod a táskák szélét, akkor valahogy így néz ki a kész szamosza. Ezt a tésztát egyébként bármilyen, nem túl leveses krémmel, vagy hússal, raguval meg lehet tölteni. 

Ez nem az eredeti szamósza forma, mert Indiában a kinyújtott tésztakorongokat félbevágják, majd tölcsért formálnak belőle. A tölcséreket töltik be, majd az alját lezárják. Külömbözik ez a recept még abban is, hogy eredetileg bő, forró zsiradékban (ghi) vagy olajban sütik ki. 

Ezt a formát viszont pakisztántól Lettországig a balkántól a kaukázusig mindenfelé ismerik, ráadásul így egészségesebb is, mivel sokkal kevesebb zsiradék kerül bele!

Önmagában is finom, de készíthetünk hozzá mentás, joghurtos, fokhagymás mártogatóst is.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept indiai