2011. jan 05.

Újáéledt alapanyag

írta: Zef
Újáéledt alapanyag

Minap rántott zöldséget készítettünk. Cukkíni, hagymakarika, gomba.

Húsokat is unalmas panírozgatni, hát még a sok apró zöldségszeletet. Ilyenkor jól jöhet egy gyorsbunda. Egy tojáshoz két deci víz, két deci tej meg egy csipet só, liszt meg amennyit felvesz, hogy jó legyen a bevonó képessége. Sűrű masszává keverjük mindezeket, a darabokat megmártjuk benne, majd zsemlemorzsába hempergetjük. Végül kicsit megnyomkodjuk, hogy a kéreg jól üljön az alapon. Bő, forró olajban szeretem sütni, ahogy minden más rántott dolgot is. Tudatos táplálkozásukra nagy gonddal ügyelők akár tepsiben is sütheti. Próbáltam, de nekem nem jött be. Pont a lényeg, az a ropogós bunda hiányzik belőle.

Ellenben mihez kezdjünk a maradék masszával? A hagyományos liszt, tojás, prézli bunda hozzávalóit össze szoktam keverni és azt is kisütni. Ha nem lett nagyon sós, akkor lekvárral, ha sósabb, akkor majonézzel esszük. Viszont ezt a masszát nem volt gusztusom morzsával elegyíteni, így kedvesem kisütötte mint a palacsintát. Kicsit gumiszerű lett, ezért másként kellett hasznosítani. Legyen belőle canellóni!

A canellóni egy a nevéhez méltó, csatorna szerű cső alakú tészta, ezt szokták mindenfélével tölteni és valami szószban készre főzni. Nálunk a töltelék darált sertéslapocka, aprított cukkíni és répa lett. Ezeket félkészre lepirította, majd egy laza besamellel összefogatva tekerte életem párja a palacsintákba, amiket egy tepsibe helyezett. Fűszeres paradicsom mártással öntötte nyakon, majd reszelt sajttal szórta meg. A paradicsom szósz házi paradicsomléből, bazsalikomból, fokhagymából és egy kevés cukorból állt. Végezetül forró sütőben fejezte be az ételt.

Utóbb jöttem rá, hogy egyszerűsítve akár lasagne is lehett volna, ami gyakorlatilag csak annyiban tért volna el, hogy a töltelék nincs a palacsintákba csavarva, csak egyszerűen rétegezve van a tepsiben.

Az íze kiváló lett. Kicsit macerás lenne csak ezért palacsintát készíteni, a tölteléket pirítgatni és még paradicsom szószt is főzni, de ha van kicsit vastagabb maradék palacsintánk, jól hasznosítható ilyen módon.

Jó étvágyat hozzá!

kellékek

15 db palacsinta, 80dkg sertés lapocka, 1db cukkíni, 2 közepes répa, tej, liszt vaj a besamellhez, 1/2l paradicsomlé, csipet cukor, sajt, fokhagyma, bazsalikom, só, bors ízlés szerint

Szólj hozzá