2011. már 25.

Zsemlében sült tojás

írta: Zef
Zsemlében sült tojás

Finom, változatos, egyszerű.

Az unalmas reggeliket egyszerűen feldobhatjuk egy kis kreativitással. Most az alapot mutatom be, de ezen aztán tetszés szerint változtatva a legegyszerűbbtől a zseniális kompozíciókig bármit összeállíthatunk.

kalapot vágok a zsemle tetejére, majd a nagyobbik felében mélyedést alakítok ki. Zsemlétől függ, hogy összenyomkodom a belsejét vagy kivájom. Lényeg, hogy akkora öblöt kapjak, amibe majd tudok pakolni. A mélyedést jól megvajazom, meg is sózom, zúzott fokhagymával megkenem és bele ütök egy tojást. Azt is megsózom, borsot őrlök rá és reszelt sajttal befedem. A levágott kalapokat megvajazom, fűszerezem, reszelt sajttal meghintem, majd az egészet grillrácsos tepsin beteszem a 160-180 °C ra előmelegített sütőbe, majd 20 perc alatt készre sütöm. Aki attól féln, hogy túl ropogós, száraz lenne a végére a zsemle, az az elején óvatosan megkenheti tejjel, de szerintem erre nincs szükség.

Ezt az alapot kedvünk és lehetőségeink szerint fejleszthetjük aztán tovább igazi tavaszi pompáig. Tehetünk a tojás alá hagyma, paprika karikát, a mélyedést bélelhetjük sonkával, használhatunk fűszervajat, esetleg tömlős sajtot, tetejére tehetünk vékony szelet húsos szalonnát, akár gombaszeletet is. A zöldségek leve biztosan felpuhítja a zsemlét, így ezek használata esetén biztosan nem kell a tejjel bíbelődni. Ízlésünknek megfelelő fűszerekkel bélelhetjük, vagy szórhatjuk meg a tetejét sütés előtt és után.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

reggeli tojás recept