2012. aug 20.

Füstölt csirke variációk

írta: Zef
Füstölt csirke variációk

Megvettük azt a fél füstölt csirkét, amit a piacon találtunk Isaszegen. Mihez kezdjünk vele? A készítője valami tárkonyos receptet emlegetett, olyat nem találtam, ellenben mazsolásat igen, meg valami másik érdekeset...

FÜSTÖLT CSIRKELEVES MAZSOLÁVAL
Hozzávalók:
1/2 füstölt csirke
5 dkg mazsola
2 dl tejföl
1/2 citrom leve
késhegynyi őrölt babérlevél
1 csokor petrezselyemzöld
kevés cukor, csipetnyi só (vigyázat, a füstölt csirke sós!)

Az előző este hideg vízbe áztatott füstölt csirkét apróra darabolom, fazékba teszem és másfél litervizet öntök rá. Kis lángon puhára főzöm. Ezután a húst leszűröm, kicsontozom, vékony csíkokravágom és visszateszem a levébe. Hozzáadom a megmosott, leszárazott mazsolát, a fűszereket, acitromlevet és felforralom. A tejfölt belekeverem, de utána már nem forralom. Nagyon finom, pikánsleves készül így.

Kicsit másképp így:

MAZSOLÁS FÜSTÖLT CSIRKELEVES
Hozzávalók:
1 db mokkacukor 
petrezselyemzöld
őrölt babérlrvél
1/2 limett leve
1 pohár tejföl
50 g mazsola 
1 db füstölt csirkemel

A hideg vízbe pár órán át, áztatott füstölt csirkemellet fazékba tesszük és 1 l vizet, öntünk rá. Takaréklángon puhára főzzük. A főtt húst kiszedjük, vékony csíkokra vágjuk és visszatesszük a levébe. Hozzáadjuk a megmosott, mazsolát, az őrölt babérlevelet, mokkacukrot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, limettlevet és felforraljuk, ha szükséges, akkor sózzuk. A tejfölt hozzáadjuk, de már nem forraljuk, azonnal csészékbe tálaljuk. Egyszerűen elkészíthető, finom, pikáns leves.

A harmadik egy kis fejtörővel egybeépített recept, a helyes megfejtést még nem találtam meg:

FŰSZERES FÜSTÖLT CSIRKELEVES
Hozzávalók:
1 egész csirkemell - Füstölt 
2 teljes chipotle paprika 
1 egész zöldpaprika 
1 egész vöröshagyma 
1 csésze basmati rizs - csillagos 
6 csésze víz

Heat serpenyőben közepes láng felett. add hagymával és borssal, majd Saute 5 percig. Közben finomra Dice checken emlő-és a hozzá pan. adjunk hozzá vizet, pároljuk, majd 3 perc és Chipotle paprika és a basmati rizs. Fedjük le szorosan, és több mint lassú tűzön főzzük, amíg a főtt rizst.

Azt hiszem, hogy ezen még kell egy kicsit tökéletesíteni!

Szólj hozzá