2012. aug 22.

Házi kenyérsütés újra

írta: Zef
Házi kenyérsütés újra

Még a régi GastroLoggia oldalain írtam a kenyérsütésről. Akkoriban többször, többféle recepttel próbálkoztunk. Egyik másik egészen kenyérszerű lett, itt vannak újra, ezen az oldalon összeválogatva.

2009. január 04. Hétvégi kenyértörés

kenyeret szinte mindenki eszik. Legegyszerűbb módja a hozzájutásnak, ha beugrunk a közeli boltba. A leg macerásabb pedig az, ha magunk veselkedünk neki a sütésnek. Nos egy példa most itt:

50 dkg liszt (egyharmada lehet teljes kiőrlésű is), egy csomag szárított élesztő, egy tk cukor, 2,5 tk só, 3 dl víz, 2 ek olivaolaj. Ízlés szerint fokhagyma, pirított hagyma, szárított paradicsom, magok, vagy ami eszünkbe jut.

összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a nedvesekkel összedolgozzuk. (lágy tésztáűt kapunk, ha mindent jól csináltunk) 5 percig dagasztjuk, egy órát pihentetjük meleg helyen, ha duplájára kelt, kiborítjuk, külsejét meglisztezzük és a fedeles sütőedénybe borítjuk. Mi jénaiban sütöttük. Az üveget 190 fokos sütőben előmelegítettük, beleborítottuk a lisztezett tésztát. tetejét megvagdossuk, megkenjük vízzel.

190 fokos sütőben, az első fél órában lefedve, majd további 15-20 perc fedő nélkül. A kész kenyeret hagyjuk kihülni, és csak aztán vágjuk meg.

ja és köszönet Andyxnak az ötletekért!

2009. január 09. Lusta kenyér -ráérősöknek

A dagasztás nélküli kenyér

Reneszánszát éli a házi kenyér. Ki géppel, ki pedig saját kezével készíti a mai napig legfontosabb mellékszereplőt, a kenyeret. Hogy miért támadt fel az igény saját kenyerünk iránt, azt nem tudnám megmondani, az biztos, hogy bár kicsit macerás, és egyszer elfogy a lendület, az újdonság varázsa is, de ott marad az öröm, hogy saját kezemmel gyúrtam, dolgoztam vele. Íze és állaga is más, mintha gyerekkorom kenyerét érezném újra. Fura, mintha az öreganyám mondaná, pedig az én gyerekkorom azért nem volt olyan nagyon messze, mint azt a mai kenyerek sugallnák… A lényeg, hogy én azért szeretem, mert így legalább tudom mit eszem, tudom mi van benne, és hogyan készült. Talán még olcsóbb is kicsivel, mint a bolti kenyerek. Ez akkor friss, amikor én azt akarom. Vendégváró falatoknak is kiváló, amikor még érezni a kenyér melegét… egyszóval mióta kipróbáltuk, mindenkit csak buzdíthatok a saját kenyér sütésére! Ha nem is mindennap, legalább hétvégére. És ami még csodálatosabb, hogy ez a dagasztás nélküli változat aztán tényleg nagyon kímélő módon készül el! Pár perc alatt összedobható, aztán csak pihennie kell fél napot, akkor még pici odafigyelést igényel, és mehet a sütőbe. Zseniális találmány!

És akkor lássuk az adminisztratív részét. A hozzávalók:

egy 2,4 dl űrtartalmú csésze
3 csésze finomliszt (a harmada lehet teljes kiőrlésű liszt)
1 1/4 tk só
1/8 kocka friss vagy 1/4 tk porélesztő
szűk 1,5 csésze víz (nyáron hideg, télen langyos)

És az elkészítés:

Egy 3-3,5 literes tálban kézzel összekutyuljuk a lisztet, a sót, az élesztőt és a vizet. Nem kell dagasztani, csak éppen hogy elegyíteni.
2. Lefedjük a tálat és szobahőmérsékleten 12-18 órán át hagyjuk állni. (Sűrű, ragadós, kovászhoz hasonló massza lesz belőle, amikor elővesszük.)
3. Erősen lisztezett felületre borítjuk és a tetejére is szórunk lisztet, hogy ne ragadjon a kezünkhöz (a nagyobb szemcseméret miatt jobb a rétesliszt) és a négy szélét egymásra hajtjuk. (Érdemes megnézni a videót).
4. Ha sikerül, a massza tetejét belisztezzük, és egy szintén alaposan lisztezett konyharuhára borítjuk (így a hajtott fele kerül alulra), a tetejét ismét belisztezzük és betakarva hagyjuk két órán át pihenni.
5. A sütőt a legmagasabb hőfokra állítjuk és felhevítünk benne egy kisebb fajta öntöttvas lábast vagy jénai edényt. A konyharuháról belefordítjuk a tésztát, úgy, hogy a hajtott rész kerüljön felülre és a kenyeret 30 percig lefedve, aztán 30 percig fedetlenül sütjük, végig maximális hőfokon.

És íme a videó hozzá, amit érdemes megnézni:


2009. január 10. Napi adag

Kenyérlázban égünk. Úgy tűnik, hogy egyenlőre majd minden napra jut valami sütnivaló. Ma krumplis kenyeret sütöttünk, azaz pontosabban még sül, tehát nem élménybeszámoló ez, pusztán helyszíni tudósítás. Mondom a receptet.

Hozzávalók: 
50 dkg lisztesre fővő burgonya 
só 
4 dkg friss élesztő 
1 kg liszt 
1/2 teáskanál őrölt koriander( vagy köménymag) 
3 dl tej 
2 dl víz 

Elkészítés:
A meghámozott burgonyát sós vízben megfőzzük, kb. 20 perc. Leszűrjük. Még melegen burgonyanyomón áttörjük. A szétmorzsolt élesztőt 1 dl langyos vízben feloldjuk. A szitált ,szobahőmérsékletű lisztet keverőtálba tesszük, elkeverjük 2 teáskan. sóval,a korianderrel. A halom közepébe mélyedést csinálunk,beleöntjük az élesztőt,liszttel meghintjük, s letakarva ,meleg helyen 15 percig kelesztjük. A tejet a vízzel meglangyosítjuk, a burgonyával elkeverve a kovászhoz adjuk. Robotgép gyúróspiráljával megdagasztjuk,letakarjuk,és meleg helyen még 1-1 1/2 órát kelesztjük. Átgyúrjuk,lisztezett deszkán kerek cipót formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. További 10 percet pihentetjük. Megpermetezzük enyhén sós vízzel. Előmelegített sütőbe (225 fok) tesszük, a hőfokot visszavesszük 180 fokra.45 percig sütjük.

Nos félidőnél van a sütés, nagyon kíváncsi vagyok az eredményre...

Update, így néz ki a végeredmény:

Szólj hozzá

kenyérsütés házi kenyér