Vajkaramella -mert jónak ígérkezik
Nem vagyok egy vérmes édesszájú, de néha elkap az a de ennék valami finom édeset. Hát ez édes is, finom is, és ahogy olvasom, elkészíteni is igen egyszerű.
Csak 3 hozzávaló: omlós vajkaramella házilag2012. december 22. Myreille
[http://www.moksha.hu/konyha/csak-3-hozzavalo-omlos-vajkaramella-hazilag/]
Ha van otthon tej, cukor és némi vaj, akkor minden adott a világ legegyszerűbb, azonban legfinomabb édességéhez.
![]()
Omlós vajkaramella (Fotó: Myreille)
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
fél liter tej
4 dkg vajA cukrot és a tejet lábasba teszem és alacsony hőfokon elkezdem főzni. Néha-néha megkeverem, majd amikor elkezd forrni, onnantól állandóan keverem. Amikor már aranybarna és egy-egy keverésnél látszik a lábas alja, késznek nyilvánítom. (Leveszem a tűzről, de marad a lábasban.) Ekkor beleteszem a hideg vajat és addig keverem, amíg a tejkaramella teljesen felveszi a vajat. Nagyjából 1-2 percig folyamatosan kell kevergetni, és látszik, hogy a nyúlós tejkaramella átalakul omlós vajkaramella masszává.
A masszát szilikonos sütőpapírra borítom és kilapítom. Amikor langyosra hűlt, felkockázom.
A házi vajkaramella éppen olyan finom és omlós, mint Krówka. Elkészítése kb. 40-50 perc, de én, aki utál a tűzhely mellett állni, mindig örömmel készítem. Gasztroajándéknak is remek.
Holnap lesz a napja, hogy elkészítsük! Beszámolok a végeredményről!