Cukkini bomba kapor mártásban
Nyakunkon a primőrszezon, lehet kedvünkre válogatni. Tegnap gömbölyű cukkinit találtunk, amitől beindult a képzeletünk. A töltött cukkini amúgy gyakori vendég nálunk, de soha nem csináltuk még ilyen helyes kis gömböcökből.
Száras kalapját levágni, kikaparni a belsejét, a képződött üreget pedig az előzőleg elkészített pörköltesre készített darált hússal megtölteni. A zsenge belsőt akár hozzá párolhattuk volna a töltelékhez, de most nem így készült. Kalap vissza a cukkinire, mehet a sütőbe (lefedve, légkeveréssel, 160-170 fokon, egy óra hosszat). Szépen rásült a kézigránátokra a kalapjuk.
(a képek hibája az, hogy másnap készültek a hűtőből kivéve, és nem melegítettem meg fotózás előtt)
Végül készítünk egy rántást, a zöldség pároló levével beállítjuk a kívánt sűrűséget, betejfölözzük, sózzuk, és bele tesszük a megvágott kaprot, amivel összerotyogtatjuk. A piros színt a párolólébe szivárgott pörköltszaft adja, de nem áll rosszul a mártásnak. Személyenként egy-két (hár'?) gombócot számítunk adottságokhoz mérten.
Jó étvágyat!