2013. júl 27.

Zefir lekvárt főz

írta: Zef
Zefir lekvárt főz

00_2.jpg

A barackot megmossuk és kimagozzuk, lecukrozzuk (kilónként cca. negyven dkg) és egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap lassú tűzön addig főzzük, míg a lekvárról eltűnik a hab. Az előre kifertőtlenített befőttes üvegeket megtöltjük, lezárjuk és vagy öt percig fejre állítva hagyjuk pihenni, mielőtt visszafordítanánk, végül száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kis víztartalmú, magas pektin tartalmú barackot tudtunk venni a piacon. A végeredmény egy dzsem szerű nem túl kemény, de jó állagú lekvár lett. Amikor már jónak gondoljuk a lekvárunkat, egy kistányérra vegyünk ki egy evőkanálnyit, tegyük be a hűtőbe kihűlni, majd az eredménytől függően főzzük tovább, vagy adagoljuk ki.

Adagolás közben ne hagyjuk kihűlni, mivel a hőn kívül nincs más tartósító benne... :)

Ha a gyümölcsnek vastag a héja, akkor magozás után ledaráljuk, vagy magozás előtt leforrázzuk és lehúzzuk róla.

01_4.jpg

02_3.jpg

03_4.jpg

04_4.jpg

05_2.jpg

06_2.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

Szólj hozzá