2013. júl 28.

Teljesen tejes

írta: Zef
Teljesen tejes

Hetek óta aludttejjel kezdjük a napot. A jó minőségű termelői tejet a piacon vesszük hozzá. Kicsit nézelődtem, mi mindenhez kezdhetünk a tejjel, erre az oldalra bukkantam: http://5mp.eu/web.php?a=nomad&o=lfGObpLU0J

Ott pedig ez a leírás fogadott (mondanom sem kell, hogy tetszik!) :

Ezen a Helyen próbálom közzé tenni mindazt, amit összeszedtem a nomád életmódról, azon belül is inkább a mongolok életéről, mindennapjairól, kultúrájukról, szokásaikról.

Ezen kívül hasznos tippeket eljárásokat is igyekszek a számodra elérhetővé tenni, amiket régen az emberek maguk csináltak, de mára ebben az eltespedt nyugati civilizációban, a kényelem jegyében inkább készen veszünk sokkal rosszabb minőségben. 

Remek receptek

Szeretném először is leszögezni, hogy sajnos a piacon kapható házi tejek nagyobb része annyira igazi, mint a bolti. Az őstermelők egy komoly hányada vagy hígítja a tejet, vagy ipari tejporból keveri ki "frissen fejt tej" néven forgalmazott készítményét. Én három különböző termelőből egyet találtam tisztességesnek.

Kristálygomba
Igaz ez nem éppen nomád recept, hanem kaukázusi, de mivel otthon készíthető és igen egészséges, így ártani nem ártok vele, ha megosztom.
A következő link tehát arról a gombáról szól, amivel igen egészséges és kellemes italt készíthetünk magunknak. 

A Kaukázus lakói ismerik a kristálygomba gyógyító hatását, a gyerekek is isszák mint a vizet és sokan a 110 éves kort is elérik. Ez a világ egyetlen helye, ahol az emberek egészségesen ilyen magas kort érnek el.

Professzor Menkiw szerint (aki egész életében a kristálygomba hatását vizsgálta) a Kaukázusban ismeretlen a tuberkolózis, a rák, a gyomorbántalmak, stb. Németországban Dr. Drasek már a II. világháború előtt megállapította ezt a különös hatást. Kristálygombával gyógyította a légzőszervek hurutos megbetegedéseit, gyomorgörcsöket, krónikus bélgyulladásokat, májgyulladást, epebetegségeket, hólyagproblémákat és segített a nehéz betegségek utáni lábadozások idején is. A beteg-gyógyításban a kristálygomba mint anyatejpótlék, terhességi ekcéma ellen is szolgált, valamint krónikus altesti női betegségeknél. 

Felhasználási lehetőségek: Idegbetegségek, belső daganatok, izületi gyulladás, szívinfarktus, epe-, máj-, vese, fertőző májgyulladás, gyomor- és bélbetegségek, hasmenés, szorulás, vérkép problémák, kiütések, ekcémák, stb. 

Adagolás:

Idegekre, gyomorfekélyre,  asztma, bronchitis, vérszegénység, vérkép problémák, sclerózis multiplex, vérnyomás és testsúly normalizálás: napi 1 liter (2-3 hónap múlva gyógyul);

Súlyos esetben : napi 2 liter;

Kiütések, ekcémák: naponta 0.5 liter, külsőleg bedörzsölni, hagyni megszáradni, ha kézről, arcról van szó, reggel lemosni. 2-4 hét alatt a makacs kiütések is eltűnnek;

Vese-, hólyag-, epebetegségek: naponta 1 liter. 2-6 hónap alatt gyógyul. 

 A LEGFONTOSABB!!! : A KRISTÁLYGOMBA MEGAKADÁLYOZZA A TÁPLÁLÉK ROTHADÁSÁT A BELEKBEN, EZÁLTAL GYÓGYÍT ÉS ÉLETHOSSZABBÍTÓ HATÁSA VAN. A KRISTÁLYGOMBÁT NAPONTA KELL INNI, NEM ZAVARJA AZ EMÉSZTÉST, MERT GYORSAN FELSZÍVÓDVA A VÉRBE JUT. KOMOLY, HOSSZAN TARTÓ BETEGSÉGEKNÉL BŐSÉGESEN SZÜKSÉGES KRISTÁLYGOMBÁT INNI REGGEL, DÉLBEN, ESTE FÉL-FÉL LITERT. 

Elkészítés: FIGYELEM!!! A gomba fémmel nem érintkezhet!!!

széles szájú (nem fém) lezárható edényt, vagy üveget használjunk. 6 evőkanálnyi (műanyag kanál) kristálygombát szitába téve, meleg (nem forró) vízzel lemossuk, 10-15 dkg cukrot (javasolt a 15dkg) 1 db száraz fügét, vagy 6-8 szem mazsolát  és fél, jól megmosott citromot teszünk bele. 2 liter hideg vízzel felengedjük, jól felkeverjük, szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük és minden nap újra megkeverjük (javasolt naponta 2-szer keverni). Érlelés után leszűrjük, üvegbe töltjük és a citrom levét belecsavarjuk.

Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen semmilyen körülmények között!!! Javasolt az üveg illetve tárolóedény folpack-al, celofánnal történő lezárása.

A kristálygombát langyos folyóvíz alatt szűrőben alaposan kimossuk és a fentiekben megadott módon újra felhasználjuk. A gomba gyorsan szaporodik, nehéz hozzájutni, ezért a szemétbe dobás helyett a felesleget jobb tovább adni. A belőle készült ital a hűtőben néhány napig eláll.

Fogyasztása hűtve ajánlott. Előfordulhat, hogy elkészítés során kissé pezsgős lesz az ital. Ez teljesen természetes.

A kész italnak a bodzaüdítőre hasonlító íze lesz. 

Tapasztalatok (amióta fogyasztom 2004.szeptember):

  • - jobb közérzet;
  • - rendeződött emésztés;
  • - több energia;
  • - ellenállóbb immunrendszer;
  • - jobb alvás.

Egy literhez elegendő gombát tudok egyszerre beszerezni, de ez idővel felszaporodik, ha jól tartják, így hamarosan több liter italt is készíthetünk magunknak.

Egy liter ital elkészítéséhez elegendő gomba ára 1000ft. A szállítás során esetlegesen fellépő károsodásért felelősséget nem vállalok.

Érdeklődni az elérhetőségek menüpont alatti e-mail címen.

sajt egszerűen

Én általában a sajtokat 10 liter tejből szoktam csinálni. Ezt a 10 liter tejet hagyom megaludni, majd lecsöpögtetem, ami egy napot szokott igénybe venni. A visszamaradó anyagot, vagy még korábban az aludtejet, megsózom és egy napig présbe rakom. Ilyen prést célszerű készíteni, mert egyébként elég macerás tud lenni. A sajtot egy- két napra sós vízbe lehet áztatni, majd miután kivettük le lehet simítani. Ezután hagyjuk érni. 

Mongol tejpálinka

Ezt igazán nem nehéz elkészíteni, ha megvan hozzá minden eszköz.
Végy egy nagy üstöt és önts bele erjesztett kancatejet. (a Góbi sivatagnál gyakran tevetejből is csinálják) Akassz az üstbe, középre egy kisebb fazekat a tej fölé. Ezután végy egy domború aljú edényt, amelyel le tudod zárni az üstöt úgy, hogy a domború alja egy pontba csorgassa a lecsapódott gőzt. (ez alatt az egy pont alatt lóg a kis fazék.) Bőrrel vagy rongyal tekerd körbe, hogy jól zárjon majd a domború edénybe önts hideg vizet, hogy gyorsabb legyen a lepárlás. Ezután csak alá kell gyújtani és elég gyorsan elkészül a tejpálinka. Mindehez gondolom meg kell feleni a szeszfőzésre vonatkozó hatályos törvényeknek, amiket én nem ismerek :D mindenki nézzen utána és tegyen neki eleget, mielőtt nekifogna.

Aludttej

2 dl kb. 40 °C-ra melegített langyos tejbe keverjünk bele 1 mokkáskanál tejfölt, és fénytõl védett helyen (pl. konyhaszekrényben) hagyjuk állni, amíg megalszik. Ez úgy megy végbe, hogy mikroorganizmusok hatására a tejcukorból tejsav keletkezik, amely a tej kazeinfehérje tartalmát kocsonyás alvadék formájában kicsapja. A tökéletes elegyedés érdekében elõbb a tejfölt tegyük a pohárba, keverjük simára, és utána adjuk hozzá kisebb adagokban a tejet. A szoba hõmérsékleten megalvadt tejet fogyasztásig helyezzük hűtõszekrénybe, mert ha tovább erjesztjük, akkor megbuggyan, a tetején kivált tejföl pedig megkeseredik. Lehûlve, vajas vagy tejföllel megkent kenyérrel és zöldhagymával, illetve retekkel fogyasztva érvényesül leginkább az íze. Még zamatosabb és kiadósabb lesz, ha héjában sült burgonyát is tálalunk hozzá. Ha nincs otthon friss zöldség, szórjuk meg a vajas kenyeret fûszerpaprikával, így is finom lesz. Érdekességként megemlíthetõ még, hogy régen, vidéken agyagköcsögben, illetve mázatlan agyagbögrében altatták a tejet, mert így finomabb, mint porcelánpohárban készítve.

Jóízû és enzimekben bõvelkedõ aludttej csak friss nyers tejbõl készíthetõ. Az elõzõ napokban vásárolt tej maradékát ne keverjük a frisshez, mert ettõl keserûvé válik. Ha nyers tejet alvasztunk, akkor nem szükséges tejfölt keverni bele, mivel nagy zsírtartalmánál fogva hosszabb alvadási idõ alatt sem keseredik meg. Ebben az esetben azonban a feljött tejszínt másnap reggel keverjük bele a tejbe. A nyers tej egyébként csak 2 nap múlva alszik meg. Ennek az az oka, hogy a nyers tejet frissen árusítják, míg az üzletekben kapható pasztõrözött változat a tejüzembe való beszállítás, feldolgozás és kiszállítás következtében 2-3 nappal késõbb kerül forgalomba. Sok háziasszony ezért a pasztõrözött tejet vásárlás után rögtön felforralja, hogy tovább eltartható legyen. Az ellenõrzött helyrõl származó nyers tejet azonban nem szükséges felforralni, mivel jól záródó üvegedénybe töltve, és hûtõszekrényben tárolva 4, télen 5 napig sem savanyodik meg. Ha marad belõle, 4 nap után forraljuk fel, így még 2 napig eltartható. Ezt azonban már ne igyuk meg, mert a hõkezelt tej csak sütés fõzésre használható. Amennyiben a hûtõbõl kivett tej túl hideg a torkunknak, ne tegyük a napra vagy a fûtõtestre, mert megsavanyodik, hanem egy vékony falú edénybe öntve rakjuk a tûzhelyre, és teljes lángon néhány másodpercig melegítsük. A nyers tejrõl érdemes még annyit tudni, hogy a zsírtartalma télen kb. 4,3 %, nyáron pedig 3,7 %. Ennek az ingadozásnak az az oka, hogy nyáron a tehenek nem száraztakarmányt kapnak, hanem füvet legelnek, és emiatt kevésbé zsírosodik be a tetejük. Az íze viszont sokkal finomabb lesz. Nem véletlen, hogy a világhírû sajtgyárak a legízletesebb termékeiket tavaszi és nyári tejbõl készítik.

Túrókészítés

Elõzõleg a megfelelõ mennyiségû friss tejet öntsük egy zománcozott edénybe, és kissé felmelegítve hagyjuk megaludni az Aludttejnél leírt módon. Utána egy evõkanállal szedjük le a fölét, tegyük hûtõszekrénybe, és a visszamaradt aludttejet takaréklángon, lángterelõ felett lassan hevítsük fel 50 °C-ra. Közben keverjük át, mivel a kisebb darabokra szétesett aludttejbõl könnyebben kiválik a savó. Ha a lágyabb túrót kedveljük, akkor az aludttejet 40 °C-ra melegítsük. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne hevítsük túl sokáig, mert akkor a túró gumiszerûvé, nyúlóssá válik. Ahogy a kívánt hõfokot elérte, rögtön öntsük ki tésztaszûrõbe, és hagyjuk lecsepegni. Nagyobb mennyiség esetén háromszög alakú tüllzacskót használjunk erre a célra. A ritka szövésû pamutvászonból készített zacskót helyezzük egy nagyobb fazékba úgy, hogy a száját illesszük a peremére. Öntsük bele az aludttejet, majd emeljük fel a zacskót, és az összefogott száját egy kis darab, két végén összecsomózott zsineggel hurkoljuk át. Bújtassunk egy fakanalat a zsineg szabadon álló végébe, majd támasszuk az asztallap és egy szék támlája közé oly módon, hogy a felfüggesztett zacskóból a savó az alá elhelyezett fazékba csurogjon. Ha gyakran készítünk túrót, akkor célszerû egy falra erõsített kampót alkalmazni. Akkor kész, ha már az összes savó kicsepegett belõle.

Jó minõségû, vitaminokban és enzimekben gazdag túrót csak nyers tejbõl lehet készíteni. Nem alkalmas azonban aludttej és túró készítésére a homogenizált tej. Egyébként ennek a tejüzemek által alkalmazott technológiának az a lényege, hogy a tejet kb. 150 bar nyomáson, 1 mikron átmérõjû lyukakon préselik át, így a benne lévõ zsírrészecskék elaprózódnak, és nem csapódnak le a tároló edény oldalán. 1 liter tejbõl kb. 12 dg túró várható. A friss túrót felhasználásig hûtõszekrényben tároljuk. Ha nem keverjük át alaposan az aludttejet, akkor elõfordulhat, hogy savó marad a túróban. Ezen utólag már csak úgy segíthetünk, hogy kevés búzadarát keverünk a lecsepegtetett túró közé. Az aludttejbõl kicsorgó savót nem kell kiönteni, mivel rendkívül egészséges ital. Nem olyan finom ugyan, mint a vajgyártás mellékterméke, az író, de lehûtve sokan kedvelik. Arra azonban ügyeljünk, hogy csak a nyers tejbõl visszamaradt savót szabad meginni, mert a pasztörizált tejbõl származó savó teljesen értéktelen, és fogyasztása káros az egészségre. Vannak akik nem aludttejbõl, hanem friss tejbõl készítik a túrót. A tejet felforralják, majd egy citrom leszûrt levét beleöntve addig kavargatják, míg össze nem ugrik. Frissen is leszûrhetõ, de ha másnapig állni hagyják, gazdaságosabb lesz.

Sajtkészítés

0,5 kg túrót morzsoljunk bele 1 liter tejbe. Ezután forraljuk fel, és amikor a folyamatosan kevert tejbõl elkezd a savó kiválni, a túró pedig nyúlóssá válik, öntsük tésztaszûrõbe, hogy a leve lecsepegjen. A visszamaradt sûrû masszát dolgozzuk össze 6 dg vajjal, 1 felvert tojással, 1 kávéskanál finomra õrölt sóval, negyed mokkáskanál szódabikarbónával, egy csipet õrölt fehér borssal, és egy zománcozott edényben, takaréklángon addig keverjük, amíg sima, sajtszerû anyaggá áll össze. A megolvadt sajt ízlés szerint kevés köménymaggal vagy fokhagymaporral is ízesíthetõ. A masszát öntsük kivizezett formába, és hûtõszekrényben érleljük. A sajt keménységi foka a fõzési, illetve érlelési idõtõl függ. Ha puhára fõzzük, finom, lágy sajtot kapunk, keményre fõzve pedig édeskés, leginkább az ementálira emlékeztetõ íze lesz. A fenti alapanyagokból kb. 35 dg kemény sajt várható. Ha nagy mennyiséget készítünk, akkor a hosszabb eltarthatóság érdekében célszerû a masszát tömbökbe préselni, majd sós vízbe mártani, hogy szilárd kéreg képzõdjön rajta. Egyébként ha a hosszú tárolás során megkeményedett sajtot langyos tejbe áztatjuk, ismét kilágyul.

Amennyiben tejszínes ömlesztett sajtra van szükségünk, akkor 4 dl friss tejszínbe tegyünk 1 mokkáskanál sót és 1 mokkáskanál szõlõcukrot, majd szobahõmérsékleten hagyjuk megsavanyodni. 2-3 nap múlva a sûrû, savanyú masszát jól átkeverve töltsük ritka szövésû túrószacskóba, és tartsuk felakasztva, amíg az összes leve kicsepeg. Végül a kb. 20 dekagrammnyi sajtot simítsuk formába, és hûvös helyen néhány napig érleljük. Lágy sajtot a tejszínen kívül tejfölbõl is készíthetünk. Ez nem annyira finom ugyan mint a tejszínes változat, de ha a túrókészítés során sok tejfölünk maradt vissza, ily módon hasznosíthatjuk. Hûtõszekrényben tároljuk. Mivel a vajhoz hasonlóan a sajtnak is szobahõmérsékleten érvényesül leginkább az íze, fogyasztás elõtt pár órával vegyük ki a hûtõbõl.

Vajkészítés


Végy házi tejet és 2 napig hagyd aludni. A tej tetejét naponta 2-3 alkalommal szedd le egy befőttes üvegbe. Ebből az anyagból (tejföl) igen egyszerű eljárással készül a vaj. A félig töltött befőttes üveg tartalmát kb.20 percig erősen rázogasd. Aztán egyszer csak összeáll benne felismerhetően a vaj. Igen nagy élmény!

Kefírkészítés

Én a kefírt házilag egy különleges gomba segítségével készítettem, amiről sok jót hallottam. A vele készített kefír, a benne lévő különleges élőkultúrának köszönhetően, rendkívül jó hatással van a szervezetre, mind az emésztőrendszerre, mind a vérkeringésre és az immunrendszerre. Kúra szerű fogyasztása és a megfelelő táplálkozás ötvözése segít egészséges életet élni és még fogyhatunk is.
Az elkészítés egyszerű: Veszünk egy teáskanálnyi Kefírgombát és 2-2,5dl tejet öntünk rá, majd egy napig állni hagyjuk szobahőmérsékleten. Másnapra kész a kefír.
Érdemes esténként fogyasztani, ugyanis eleinte megeshet, hogy kicsit meghajtja az embert.
Miután kész a kefír, leszűrjük, a gombát finoman lemossuk és mehet rá az újabb adag tej.
Ha véletlen megiszunk egy kis gombát is az nem okoz semmiféle bajt sem.
Fontos figyelni az arányokra, mert mivel gombáról van szó, elég gyorsan szaporodik és ha kevesebb tejben sok gomba van, akkor túl savanyú lesz a kefír. A többlet gombát elajándékozhatjuk barátainknak, hogy ők is kipróbálhassák.

Biztos vagyok benne, hogy ezek közül némelyik a konyhapultra kerül!

Szólj hozzá

csináld magad sajt tejtermék