2013. aug 20.

Amit a csirkepaprikásról tudok

írta: Zef
Amit a csirkepaprikásról tudok

Galambot ígértem, csirke lett belőle. Sajnos úgy alakult, hogy a madarak nem érkeztek meg a kponyhámra. Amint sikerül hozzájutni a galambokhoz, azonnal beszámolok róla. Előkészítéstől a tálalásig dokumentálva. Addig is a következőt tálalom, Kedves Olvasó!

Ahogy jönnek a hűvösebb napok, úgy jön a csirkepaprikás ideje, ami olyan, mint a foci, a politika vagy a világ-gazdaság: egész egyszerűen mindenki ért hozzá!

Így készül nálam:

Legyen melléből, alsó/felső/egész combjából, vagy a teljes csirkéből, a tematikán nem sokat változtat. Készítenünk kell egy alapot, amiben a madarat megfőzzük. A készre főtt húst kivesszük, az alapot leturmixoljuk, ízesítjük, behabarjuk, a húst visszatesszük, visszaforraljuk és nokedlivel, tésztával tarhonyával tálaljuk.

Családi adaghoz szükségünk lesz a következőkre:

  • 1kg húsos csirke alkatrész, vagy egy egész csirke (az se legyen sokkal nagyobb!)
  • 2 szép fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 nagyobbacska paprika
  • kevés zsiradék
  • só, bors, fűszerpaprika
  • tetszés szerint csípős (chili, macskapöcse, vagy erőspista)
  • másfél pohár tejföl
  • 2 ek liszt

Felforrósítjuk a zsiradékot, az aprított hagymát megpirítjuk, hozzá adjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, sózzuk, borsozzuk és tovább pirítjuk. Hozzáadhatjuk a fokhagymát és a csípős paprikát is (ízlés szerint erőspistát, vagy aprított macskapöcse paprikát), megszórjuk a fűszerpaprikával, majd szaporán keverjük, hogy le ne kapjon, a végén pedig felöntjük egy korty vízzel.

Ha visszasült zsírjára, megint adhatunk hozzá egy kevés vizet. Ezt addig ismételhetjük, míg a szaft kellő állagú lesz. Hogy az milyen? megfelelően sűrű, de nem nokedlit főzünk, az legfeljebb a köret lesz... Végül a gyengén felöntött szaftba tesszük a csirkealkatrészeket és annyi vízzel toldjuk meg, hogy épp elfedje az egészet. Lefedjük és megfőzzük.

Amikor már késznek gondoljuk, érdemes megkóstolni, hogy korrigálhassuk a hiányosságokat. Ez nagyjából háromnegyed, egy óra lehet. Ha a hús már leomlik a csontról, akkor jó. Ha ez megvan, akkor a húst kivesszük egy tányérra, a szaftot pedig kedvünk szerint meggyötörjük egy botmixerrel.

Én szeretem, ha maradnak benne darabkák, de teljesen homogénre is macerálhatjuk. Közben bekeverjük a lisztet a tejföllel, pici só mehet ebbe is, de ne essünk túlzásba! A habarást keverjük el egy -két merőkanál szafttal, majd borítsuk bele az egészbe és szaporán kevergessük, míg be nem sűrűsödik. Végül a húst visszatesszük és újra beforraljuk.

Ma tarhonyát készítettem hozzá. A tésztát kevés olajon lepirítom, majd annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje. Sózom és lefedve főzöm. Néha beletúrok egy spatulával, hogy ne ragadjon le, de nem kell agyonkeverni. Megkóstolom, és ha még kemény, öntök megint egy pici vizet alá. Ha már háromnegyed kész, akkor leveszem a tűzről és dunsztban hagyom, hogy elkészüljön. Ilyenkor egy kis víznek még kell lennie alatta, hogy a tészta rendesen megszívhassa magát. A jó tarhonya végül puha, aranybarna és pergős.

Szólj hozzá

recept csirkepaprikás paprikás csirke