2013. aug 23.

Köles

írta: Zef
Köles

Gyerekkori mesékből emlékszem a köleskására.

Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Onnan jutott el Ázsiába, Afrikába, Európába az ókorban és a középkorban, majd a 16. században a spanyolok, portugálok által Amerikába. (wikipédia)

Ráadásul okosok azt is mondják, hogy a köles lúgosít. A gyulai hírlap oldalán találtam a következő recepteket.

Kölesfelfújt:

25 dkg köles
5 dkg mazsola
10 dkg cukor
1 vaníliás cukor
5 dkg Rama margarin
7 dl tej


A kölest kiválogatunk és megmosunk. Összekeverjük 5 dkg mazsolával, 10 dkg barna cukorral, 1 vaníliás cukorral és 5 dkg apró darabokra tördelt margarinnal, majd egyenletesen kivajazott tűzálló tálba öntjük. Leöntjük 7 dl forrásban lévő tejjel és előmelegített forró sütőbe tesszük. Néhány perc múlva a sütőt alacsonyabb hőfokra állítjuk, és még további fél óráig sütjük. Cukor nélküli lekvárral vagy sodóval még melegen tálaljuk.


Energia:                2312 kcal
Fehérje:                52,6 g
Zsír:                   72,2 g
Szénhidrát:              344 g


Ez az édesség kb. 500-600 Ft.


***

Kölespuding

5 dkg mazsola
1kg alma
10 dkg köles
5 e.k méz
1 db citrom
2 db narancs


A vizet felforraljuk, beleöntjük a kölest. Lassú tűzön forraljuk, kevergetés nélkül. Közben lereszeljük az almát, összekeverjük a mazsolával, mézzel, kevés olajjal és citromlével. Amikor megfőtt a köles, levesszük a tűzről. Rárakjuk az almát. Szeletekre vágott naranccsal, vagy idénygyümölcsökkel díszítjük. Befedve állni hagyjuk, amíg a gyümölcsök is átmelegszenek.


Energia:                1320 kcal
Fehérje:                18,5 g
Zsír:                   20,8 g
Szénhidrát:            276,4 g


Ez a méz miatt egy kicsit drágább, de egészségesebb. Kb. 800 Ft-ba kerül.

***

Különleges Köles Krokett

(6 db kroketthez)


100 g köles
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, fűszerek
petrezselyem zöld
2 tojás
liszt
zsemlemorzsa 
1-2 ek. szezámmag
15-20 dkg  mozzarella ( lehet másfajta sajt is)
olaj a sütéshez


Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítom. A kölest megmosom, hozzáteszem a hagymához, picit pirítom és felöntöm 3dl vízzel. Sózom, fűszerezem, majd kb. 25 perc alatt készre főzöm. Amikor kihűlt, hozzáteszek egy tojást, egy kevés zsemlemorzsát, ízlés szerint petrezselyem zöldet és összekeverem. A sajtot hosszú csíkokra darabolom és beleteszem a rúddá formált főtt köles közepébe. Panírozom (liszt, tojás, szezámmaggal dúsított zsemlemorzsa), majd bő, forró olajban kisütöm. Kívül ropogós, belül puha benne az olvadt mozzarella. Főzelékhez feltétnek, vagy, húsok mellé köretnek is lehet fogyasztani.


Energia:                 1456 kcal
Fehérje:                 74,7 g
Zsír:                    56,6 g
Szénhidrát:             154,6 g

Szólj hozzá