Az ősz íze - Rebarbara. Egy jó pitét?
Gyógynövényként a gyökerét használják, levele mérgező, de a levélnyelek fogyaszthatók, csak ne vigyük túlzásba! Bár levélnyelét tavasszal is ehetjük, nekem a rebarbara kifejezetten őszi íz. Terebess leírás itt. Drágám keresztapja hajdúbagosi kertjéből hoztunk néhány szép levélnyelet, amiből pitét készítettünk. Recept alant.
töltelék:
- 65 dkg rebarbara
- 15 dkg barna cukor
- mokkáskanálnyi fahéj
- 2 púpos ek darált mandula vagy dió
tészta:
- 8 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 tojás
- csipet só
- 25 dkg liszt
- 2 csapott (lehúzott) tk sütőpor
- 1 citrom héja
elkészítés:
A rebarbarát hámozzuk, mossuk, felvágjuk, összekeverjük a töltelék hozzávalóival és elkészítjük a tésztát.
A tésztához habosra keverjük a vajat, tovább keverjük a porcukorral, hozzá keverjük apránként a felvert tojásokat,
utoljára hozzákeverjük a sóval, ütőporral kevert lisztet.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, közben gyorsan kidolgozzuk a tésztát kerekre nyújtjuk és beletesszük a kivajazott formába. Nyúljon túl a forma peremén.
1 evőkanál olvasztott vajjal megkenjük a tésztát, aztán ráterítjük a tölteléket és 40 perc alatt készre sütjük.
Szeletelés előtt a formában hagyjuk kihülni.
Jó étvágyat!