2013. sze 08.

Az ősz íze - Rebarbara. Egy jó pitét?

írta: Zef
Az ősz íze - Rebarbara. Egy jó pitét?

Gyógynövényként a gyökerét használják, levele mérgező, de a levélnyelek fogyaszthatók, csak ne vigyük túlzásba! Bár levélnyelét tavasszal is ehetjük, nekem a rebarbara kifejezetten őszi íz. Terebess leírás itt. Drágám keresztapja hajdúbagosi kertjéből hoztunk néhány szép levélnyelet, amiből pitét készítettünk. Recept alant.

201309053177.jpg

töltelék:

  • 65 dkg rebarbara
  • 15 dkg barna cukor
  • mokkáskanálnyi fahéj
  • 2 púpos ek darált mandula vagy dió

201309053176.jpg

tészta:

  • 8 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 25 dkg liszt
  • 2 csapott (lehúzott) tk sütőpor
  • 1 citrom héja

201309053179.jpg

elkészítés:
A rebarbarát hámozzuk, mossuk, felvágjuk, összekeverjük a töltelék hozzávalóival és elkészítjük a tésztát.

A tésztához habosra keverjük a vajat, tovább keverjük a porcukorral, hozzá keverjük apránként a felvert tojásokat,
utoljára hozzákeverjük a sóval, ütőporral kevert lisztet.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, közben gyorsan kidolgozzuk a tésztát kerekre nyújtjuk és beletesszük a kivajazott formába. Nyúljon túl a forma peremén.

1 evőkanál olvasztott vajjal megkenjük a tésztát, aztán ráterítjük a tölteléket és 40 perc alatt készre sütjük.

Szeletelés előtt a formában hagyjuk kihülni.

201309053181.jpg
Jó étvágyat!

Szólj hozzá