Kritikus tömeg
Töltött dagadó és kókusztekercs.
A blog facebook oldalán már írtam, hogy ma, mi is megyünk tekerni a városi bringásokkal. Némi kalóriával felszerelkezve vágunk majd a remélhetőleg nem túl nagy kihívásnak.
Kezdjük a dagadóval. A jófej hentesünk szépen felszúrta a dagadót, így azzal nem sokat kellett bíbelődni. Kívül belül besóztam és nekiláttam a tölteléknek. A zsemlét fűszeres vízben áztatom, közben a kedves felvágja a gombát, én a hagymát, ezeket ledinszteljük -mehet a keverőtálba. Rá az aprított kemény tojás, az elkapart csirkemáj, bele a kinyomkodott zsemle, fűszer, és lehet összekeverni.
A tölteléket szépen beletuszkoljuk a dagadón vágott zsebbe. nem szabad túltölteni, attól kireped. Bár ez nem ront rajta, így az egész tölteléket belepréseltem. Húsvarró zsineggel bevarrjuk a nyílást. Ha nincs hústű, ahogy nekünk is, akkor sincs gáz. Az egyik lehetőség, hogy megfelelő hosszúságú bambusznyárssal végigtűzzük. Ha rövid a nyárs, akkor egy vájatot vágunk rá és hozzákötjük a madzagot. Én így csináltam.
Negyed óráig 200 fokon, aztán egy órahosszát 160 fokon sütöttük lefedve, majd a végén újabb 10-15 percig 180 fokon pirítottuk, már takarás nélkül. A hőmérséklet légkeveréses sütőben értendők. Miután kivesszük a húst a sütőből, hagyjuk még 10 percig letakarva hűlni. Így nem fog kiszáradni.
Az utolsó egy órában együtt sült a hús és a köret -egy tepsi kockára vágott krumpli. A képen meg azért van rízs, mert ezt a bejegyzést másnap írom, amikor a maradékot azzal tálaltuk.
A desszerthez összekeverjük a tészta alapanyagait, majd a krém alapanyagait, majd a tésztát kinyújtjuk, alá is, rá is kókuszt hintünk előtte. Ráigazgatjuk a krémet, feltekerjük, kókuszreszelékbe hempergetjük, folpackba csomagoljuk és hagyjuk pihenni a hűtőben.
Mennyiségek
dagadó
- 1 előkészített dagadó
- kg csirkemáj
- 40 dkg gomba
- 1 nagy fej hagyma
- 3 db keménytojás
- 4 áztatott zsömle
- só, bors, majoránna, petrezselyem
kókusztekercs
tészta
- 30 dkg darált keksz
- 10 dkg porcukor
- 3 ek kakaó
- 2 dl tej
- 1-2 ek run (vagy aroma)
töltelék
- 10 dkg vaj/margarin
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg kókuszreszelék
- + 5 dkg kókuszreszelék a nyújtáshoz