2014. jan 24.

Borzaska

írta: Zef
Borzaska

Kezdjük az elején: A borzaska (kárpáti / mátrai) vagy nyitrai szelet egy tócsni bundában sült hús. Gondolom most olyat árultam el, amit senki nem tudott... (höhö) Mondjuk annak nem tudtam utána járni, honnan a név. A borzast értem, mert ha a tócsni tésztája sűrű, akkor a kiálló, és nem mellesleg fincsi ropogósra sült krumpli csápoktól tényleg lehet kócos. A miénk eddig még csak jól fésültre sikerült, de az íz a lényeg!

matraiborzas2.jpg

Egyébként ez az egyik kedvencünk. Közepesen macerás, de megéri belevágni. Az meg majdnem mindegy, hogy tényleg borzas lesz-e a végén, mert a beízesített tejföl és reszelt sajt ápol és eltakar.

Általában csirkemellből készül nálunk, Csíkokra vágjuk, lisztbe mártjuk, megmerítjük a tócsniban és bő olajban kisütjük, Sertésből is készülhetne, de a csirkehús biztosan átsül annyi idő alatt, amennyi a bundának kell.

A bunda finom lyukú reszelőn reszelt krumpliból (nem kell kinyomni a levét), annyi lisztből, amennyit felvesz és egy tojásból áll. Só feltétlenül kell bele, fűszer pedig ízlés szerint mehet. Arra azért jó odafigyelni, hogy majd ne égjen meg sütés közben (ezért nem teszünk a bundába fokhagymát sem).

Van aki a húst bekeni fokhagymával, mi a tejfölbe szoktuk belereszelni. Szerintem elég, ha a csíkokat csak sózzuk és borsozzuk. Persze ahány ház, annyi szokás. Végül a kisült, lecsepegtetett szeleteket megcsorgatjuk a fokhagymás tejföllel és sajtot reszelünk rá, mellé rizst tálalunk.

matraiborzas.jpg

Jó étvágyat! :)

Szólj hozzá

recept mátrai borzas kárpáti borzas nyitrai szelet