2014. okt 18.

Vajsör - volt már?

írta: Zef
Vajsör - volt már?


butterbeer.jpgEz a változat egy kicsit hasonlított a tojáslikőrre, ami karácsony környékén igen népszerű az ünnepi asztalon. Az 1500-as évekből megmaradt eredeti receptet meg lehet bolondítani egy kis tejjel, és karamellel, valamint olyan karácsonyi fűszerekkel, mint a fahéj és szegfűszeg. Ettől még nagyobb lesz a népszerűsége ennek az amúgy is különleges italnak. (forrás: ma.hu: Harry Potter itala a Tudorok idejéből)

Egyszer elkészítettem, az borzasztó lett, de az is igaz, hogy nem ale sörből... Tegnap kaptam a tippet, hol nézzek köröl angol cuccokért: ITT 

És akkor jöjjön a recept!

Hozzávalók: 
1500 ml (3 palack) jó minőségű brit "ale" 
1/4 teáskanál őrölt gyömbér 
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg 
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió 
200g barnacukor
5 tojás sárgáját (csak a sárgáját van szükség) 
100g sótlan, kockára vágott vaj 

Elkészítés: 

Öntsük a sört egy serpenyőbe, és keverjük hozzá az őrölt gyömbért, szegfűszeget és a szerecsendiót. Lassan felmelegítjük, és felforraljuk. Miután felforrt pároljuk a sört alacsony lángon húsz percig, 140 fokon, hogy az összes alkoholtartalom elpárologjon belőle.

A hőmérsékletet, egy konyhai hőmérővel könnyedén ellenőrizhetjük. Ha szeretnénk, hogy az ital ne legyen alkoholmentes, akkor csak pár percig pároljuk. A tojássárgáját és a cukrot verjük fel krémesre. 

A cukor mennyiségétől függ, hogy a vajsör mennyire lesz édes. Bár az eredeti recept igen sok cukrot ír elő, mégis, ha nem szeretnénk, hogy az ital nagyon édes legyen, akkor csökkentsük a cukor mennyiségét bátran.

Miután a sörből kipároltuk az összes alkoholtartalmat, vegyük le a serpenyőt a tűzről és keverjük bele a cukros, krémes tojássárgáját. Ezek után tegyük vissza a tűzre a serpenyőt, és folyamatos kevergetés mellett várjunk addig, amíg egy kicsit sűrűbb lesz az ital. Óvatosan bánjunk a hőmérséklettel, mert a cukor könnyen karamellizálódik. Körülbelül 5 perc lassú tűzön való kevergetés elegendő. 5 perc után adjuk hozzá a kockára vágott vajat az italhoz, és lassú tűzön kevergessük tovább. Mikor a vaj már teljesen felolvadt, kézi habverővel habosítsuk fel egy kicsit a forró vajsört. 10 perc elteltével vegyük le a serpenyőt a tűzről és várjuk meg amíg a vajsör egy kicsit kihűl. Tálalás előtt egy vastag falú kancsóba töltsük bele az italt, és habverővel habosítsuk fel újra. Hideg változat: Miután elkészítettük a vajsört, várjuk meg, míg kihűl és tegyük hűtőbe egy éjszakára. Adjunk hozzá tejet, és habosítsuk fel habverővel. Karamellel ízesítsük. Vannak olyanok, akik nem szívesen használnak sört ehhez a recepthez, nos számukra is megvan a megfelelő hozzávaló, amivel ki lehet váltani a folyékony kenyeret. Bár itt kell megjegyezni, hogy az alábbi recept igen távol áll az eredetitől és a Tudor-ház forogna a sírjában, ha megtudnák, hogy így készítjük el ezt a nedűt. A sört krém szódával tudjuk helyettesíteni. Egyes országokban készen lehet kapni, de az elkészítése igen egyszerű. Szükség lesz egy csésze vízre, egy csésze kristálycukorra, egy teáskanál vanília kivonatra, tejszínre és szódavízre. A vizet és a cukrot lassú tűzön főzzük, amíg az összes cukor feloldódik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vanília kivonatot és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezek után keverjük hozzá a tejszínt és a szódavizet ízlés szerint. Hűtőben tároljuk.

Szólj hozzá