2015. okt 17.

Ma nem főzök, inkább filmet nézek

írta: Zef
Ma nem főzök, inkább filmet nézek

Vannak azok a napok, amikor a legjobb megoldás például egy félkész lasagne, amit csak be kell tenni a sütőbe és fél óra alatt kész a kaja. Persze ha találtam olyat, amit meg is veszek. Ízfokozót, tartósítószert, állományjavítót nem szeretek venni. Ha minden kötél szakad és egy perc sincs a főzésre, akkor is lehet pizzát rendelni... Az egyik kedvencem a tenger gyümölcse(i) pizza. rákkal, polippal, kagylóval...

De mi kerül a tányérra? Ha már szóba hoztam, kezdjük a pizzámnál: Az apró konzervkagyló még csak hagyján, de attól a bicska kinyílik a zsebemben, ha rák helyett surimit tesznek rá. A surimi egy olcsó halfehérjéből készült hazugság, amit alaposan állagjavítani, keményíteni és legfőképp ízesíteni kell, hogy nyomokban emlékeztessen a rákra. És ez még csak a kezdet, mert a pizza tetejére sült anyag esetén sem lehetek biztos benne, hogy az valójában sajt. Költségcsökkentő/profitnövelő tétel a sajtszerű készítmény használata.. Na, ne legyen a pizzán rák, legyen SonGoKu! 

Tegyük fel, hogy a sajt tejből készült, Magyarországon pedig elvileg nincs GMO alapanyag, tehát feltételezhetjük, hogy a kukorica is kukoricából van, de mi a helyzet a sonkával? Az már egy egészen más dolog. A pizzasonkának nevezett valamit hagyjuk is, de a legtöbb olcsó sonkaszerű dolog is "ragasztott" húsból készül. Vagyis a nyesedékeket egy speciális enzimmel kezelve elérhetjük, hogy azok egy nagy egésszé álljanak össze, amit aztán kedvünkre szeletelhetünk. A transzglutamináz, vagy thrombin egy vérplazmából és/vagy sertésszívből előállított fehér por, amit a molekuláris gasztronómián kívül a húsipar is kedvel, de a sebgyógyításban is használatos. Elfogyasztva az egészségre nem ártalmas, de minimum etikai kérdéseket vet fel, hogy egy nyesedékből előállított termék egy jóval magasabb minőségű alapanyag benyomását kelti. Egészségügyi kockázata ugyanakkor mégis van a "húsragasztónak", hiszen a hús felszínén található baktériumok a készítmény belsejébe kerülve olyan módon tudnak szaporodni, ahogy a készítmény által imitált eredeti húsban biztosan nem. A húsvéti kötözött sonkának látszó tárgyak zöme is ezzel a technológiával készül...

ha se nem főzök, se pizzát nem rendelek, akkor inkább megnézek egy filmet az élelmiszeripar piszkos kis trükkjeiről...

 

Szólj hozzá