2012. jan 08.

netről guberált gyöngyszemek

írta: Zef
netről guberált gyöngyszemek

A vajsör

Hozzávalók:
Fél liter világos sör (lehetőleg ale típusú, ne lager legyen)
2 tojássárga
3 evőkanál cukor
1/2 tk őrölt gyömbér
1/4 tk őrölt szegfűszeg
reszelt szerecsendió - kb. 1/4 tk
1-2 dkg vaj

Tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, a sört melegítsük össze a fűszerekkel - kb. 50 C fokosra kell melegíteni, öntsünk kevés meleg sört a tojássárgákhoz, keverjük el, majd öntsük vissza az egészet a lábasba, állandó keverés mellett sűrítsük be egy kicsit - nem szabad forrnia! A leírás szerint legfeljebb 80 fokosra melegítsük fel. Ezen a hőmérsékleten főzzük 2-3 percig, majd vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a vajat, habosítsuk fel habverővel vagy tejhabosítóval és kész is, lehet inni.

- - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -    - - -

This is a curious oddity from history that conjures up images of buxom wenches with steaming tankards of beer for thirsty travellers. When we first tried to recreate it, we didn't have much success, but eventually we found a great old recipe and adapted it to make it our own delicious version.

SERVES 6-10

2 cans Old Speckled Hen ale
¾ tsp ground ginger
½ tsp ground cloves
¾ tsp ground nutmeg
120g caster sugar
5 egg yolks
20g unsalted butter

Pour the ale into a saucepan and stir in the ground ginger, cloves and nutmeg. Gently heat this mixture until it is warm (to approximately 52ºC if you have a thermometer).

In the meantime, using a hand-held blender, blitz the egg yolks and sugar in a bowl until light and creamy.

Once the spiced ale is warm, add the egg yolk and sugar mixture and return to the heat, stirring constantly, until the liquid starts to thicken slightly (no hotter than 78ºC). Be careful not to let the saucepan get too hot or the eggs will scramble. Maintain this temperature for 2 minutes.

After 2 minutes, remove the pan from the heat and whisk in the butter until it melts. Then froth the mixture with a small cappuccino whisk until it looks like frothy, milky tea. Pour into small glasses, mini tankards or espresso cups and serve immediately.


Szólj hozzá