2012. aug 05.

Chili con carne -az igazi?

írta: Zef
Chili con carne -az igazi?

chili_2.jpg

Fűszeres egytálétel, chili con carne készült egy nagy kondérral, három napig biztos ezt esszük majd! Már második alkalommal kerül terítékre, elsőre nagyon finom lett és most sem panaszkodhatok. Szóval vérprofi vagyok (haha)... Kicsit nézelődtem, honnan is származik a csilis bab.

Ahogy mi mondjuk -csilis bab, már eleve tévedés. A név ugyanis csilis húst jelöl. Aztán azon is lehet vitatkozni, hogy miféle étel ez, arról nem is beszélve, hogy miként készül az eredeti. Már ha lehet olyat mondani ebben az esetben, hogy eredeti.

Az mindenesetre biztos, hogy a csili (csilis hús) nem mexicói étel, hanem az USA déli államaiból terjedt át a szomszédba. Igen nehéz volna kideríteni, honnan is származik az eredeti receptúra. Talán egy 1519-ben zajlott csatával kapcsolatban található első említése? Az biztosnak tűnik, hogy a XIX. században kezdődött a világhódító "benépszerűsödése"... és valóban Mexicóban tökéletesedett. Mifelénk leginkább Bud Spancer és Terence Hill tette ismertté.

Akkor vágjunk bele a lecsóba! Legegyszerűbb elkészítési mód ugye az, ha fogunk egy konzervet és felmelegítjük a tartalmát ez kb a minősíthetetlen helyezés. Ennél talán egy fél fokkal "kifinomultabb", ha Maggi, Knorr és társai zacskós változatot készítünk részben friss alapanyagokból. Ez a futottak még kategória... de meglepő módon egyáltalán nem nehéz teljesen magunkra hagyatkozva sem az elkészítése. Csak lazán, mint ha profik lennénk!

Hozzávalók sok személyre: 10-15 dkg húsos szalonna, ½kg darált sertés lapocka, 1 nagy fej hagyma, egy doboz paradicsomlé, az egyszerűség kedvéért 1 doboz konzerv vörös bab, 1 doboz konzerv fehér bab (és ha akarod, akkor 1 doboz konzerv kukorica). Ha úgy gondolod, tegyél bele egy sárga és egy piros kaliforniai paprikát, de igazán nem hiányzik belőle, ha ezeket kihagyod.

A felöntéshez a paradicsomot hígíthatod vízzel, alaplével vagy sörrel -én vizet használok. Fűszerek: ízlés szerint frissen aprított csili (jóból nem árt meg a sok!), 2 gerezd fokhagyma, nagy csipet oregánó, ízlés szerint (1 tk.) őrölt római kömény -elhagyható, fahéj, só, bors, 1 tk. pirospaprika őrlemény -szintén kihagyható, és a lényeg: 2 ek. keserű kakaópor!

Akkor lássuk az elkészítést: Azzal indítok, hogy mindent előkészítek, így közben már nem kell másra figyelnem, csak az ételre. Ez nem igaz, én kifejezetten szeretek egyszerre három dolgot csinálni, de a kezdőknek segít, ha minden készen van a kezük alatt.

Az apróra vágott szalonnát egy kevés olajon kiolvasztom, majd rá dobom a darált húst és alaposan lepirítom. Ne égjen oda, de az egyáltalán nem baj, ha kicsit megkapja. Aztán ráöntöm a durvára vágott hagymát és ezzel is kevergetem. Ha szükséges, akkor egy korty vizet öntök alá, de nem sokat. Ha visszasült zsírjára, akkor meghintem piros paprikával és a fűszerekkel.

A  következő lépésben felöntöm a paradicsomlével és hozzáadom az összes többit -a babon és kukoricán kívül minden mehet bele. Sűrű szaftra kell hagyni és puttyogtatva főzni, amíg a hús elkészül. Legvégül mehetnek bele a bab és kukorica konzervek. Ezek gyakorlatilag készre főzöttek, csak át kell melegíteni őket. Egy keveset rotyogtatom, és kész is. Kóstolás, után ízesítés (só), ha szükséges

Az eredeti receptben a fél kg hús úgy oszlik el, hogy 40 dkg kockára vágva, 10 dkg darálva. Ebbe az esetben az összerottyantás után a sütőben illik befejezni az ételt. Darált húsnál nem szükséges a sütőbe tenni, de nem is árt, mert közben jól össze tudnak alakulni az ízek. Egyébként ez tipikusan olyan étel, aminek jót tesz egy nap érés a hűtőben és kifejezetten kedveli az újra melegítést.

Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá

chili con carne