2012. aug 10.

Velős pirítós és padlizsán krém

írta: Zef
Velős pirítós és padlizsán krém

Ebben a blogban, ha jól emlékszem, még nem került sor arra, hogy egyik nagy kedvencemről beszéljek, a velős pirítósról, holott igazán megérdemli a figyelmet. Elkészíteni egyszerű, sok időt sem vesz igénybe, az eredmény pedig magáért beszél.

Vasárnap, ha minden igaz, öcsiék jönnek látogatóba, akiket ezzel a finomsággal várunk majd. A biztonság kedvéért készül egy kis vinetta (padlizsán krém) is.

  • 30 dkg sertésvelő
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek olaj
  • 1 kk só
  • fél mk bors
  • késhegynyi majoranna (akár el is hagyható)
  • 1 mk paprika
  • 1 tojás. 

A hagymát lereszelem, olajban megfonnyasztom, hozzáadom a lehártyázott velőt, a fűszereket és a sót. Kevergetve 10 percig párolom. Ha kell, kevés vizet hozzá öntve, krémesre készítem. A végén akár egy egész tojást bele lehet keverni a még forró masszába. Olajban, vagy szárazon pirított kenyerekre kenem, tetejét megszórom paprikával és forrón tálalom.

Esetleg a megkent szeleteket még egy percre vissza lehet tenni a sütőbe, hogy alaposan összeérjen benne minden íz és zamat.

  • 5-6 szép , érett padlizsán
  • ugyanannyi közepes fej hagyma
  • só, pirospaprika, olaj

A padlizsán krém szintén a pofonegyszerű kategóriába sorolható. A növények tüskés szárvégét levágom, és a sütőben löttyedtre sütöm. Míg a padlizsán sül, egy hőálló keverőtálba hagymát igen finomra aprítok, kevés olajjal meglocsolom, sózom, pirospaprikát keverek hozzá. Az elkészült padlizsánokat a héjukból kifejtem, és még forrón az olajos hagymára teszem. Szapora kevergetés közben annyi olajat csorgatok rá, amennyit felvesz -ahogy a majonéz készítésénél. A masszát igyekszem szép simára keverni. Kóstolás után ízlés szerint fűszerezzük még. Ha jól csináltam, a pép felveszi az olajat és kellemesen krémessé alakul, nem válik szét később sem.

A kész krémet üvegbe tölthetjük, tetejére locsolt vékony réteg olajjal elejét vehetjük a romlásnak, így akár hetekig, hónapokig is elállhat. Eredetileg pirospaprika nem kerül bele, de nekem így passzol.

A krémet tálaláskor majonézzel keverhetjük ki, főtt tojással, foszlós kenyérrel vagy fokhagymás pirítóssal kínálhatjuk.

Jó étvágyat kívánok.

Szólj hozzá