2013. jan 06.

Pácban...

írta: Zef
Pácban...

Csirkét vettünk, megsütnénk, de elfogyott a tasakos csirke fűszer? Nálunk soha nem fogy el, mert nagyjából tíz éve nem vettem már ilyesmit. Már csak azért sem, mert nem rajongok a tartósító, állagjavító, csomósodást gátló szerekért, nem is beszélve a színezékekről, aromákról, különös tekintettel az ízfokozókra. Számomra a nátrium glutamát és társai a legnagyobb ellenségei a kifinomult ízlelésnek. Mint ha fűszer már nem is kellene a keverékbe, csak a rend kedvéért adnak hozzá egy keveset. Ha nincs tasakos, próbáld a házit! -Jobban jársz...

Kezdjük ott a leckét, hogy az átlagos grillezni való csirke 1-1,5 kg, kilónként egy óra süléssel számoljunk (200°C -légkeveréses sütőben 180°C.). 20-30 percenként egy negyedet fordítsunk rajta. Még jobb, ha félbe vágjuk, egyszerűbb dolgozni vele és forgatni is könnyebb. Az egész csirkét négyszer, a felezettet háromszor fordítjuk meg -mellével fölfelé fejezzük be a sütést. Jöhet a fűszerezés.

Kell egy mozsár, vagy fűszermalom, fűszerek, olaj, fokhagyma és egy csirke, amire mindezt szépen rákenjünk. Ha nem vagy benne biztos, hogy milyen fűszereket használj, akkor a bolti tasakosnak nézd meg sz összetevőit és a szomszéd sorból válogasd össze a szükségeseket. Ha kicsit kreatívabb vagy és szabadjára mered engedni a fantáziádat, akkor meg válogass kedvedre.

A leghétköznapibb csirke fűszer keverék mustármag, koriander mag, köménymag, rozmaring, bors, esetleg szerecsendió, zsálya, kakukkfű, fokhagyma és pirospaprika keverékéből állhat. Csak úgy szagra, ízlés szerint. Ha az illata jó, az íze sem lehet rossz.

A természetgyógyász azt mondaná, hogy az orrod megmondja, mire van szüksége a szervezetednek. Igaz, hogy a szaglásunkat és ízlelésünket mára alaposan elnehezítették a mindenféle mesterséges élelmiszer adalékok, ezért is próbáljunk meg arra törekedni, hogy természetest, lehetőleg frisset használjunk. Abból is azt, amit az orrunk "enged".

A fűszereket megtörjük, őröljük, tépkedjük vagy késsel aprítjuk, hozzá adunk fél fej (4-6 gerezd) zúzott fokhagymát, sóból keveset, majd az olajjal az egészet pasztává keverjük. 

A megmosott és megtörölgetett csirkét mellénél és gerincénél is ketté vágjuk. Masszírozzuk át sóval, ahol lehet nyúljunk be a bőre alá és az izmait is simogassuk meg. Néhány percnél tovább ne hagyjuk állni a sóval. A fűszeres masszával alaposan dörzsöljük be, ahová só került, oda kerüljön fűszer is. A pasztát oszlassuk el a madáron, aztán tegyük rácsos tepsibe. Így majd nem a kiolvadt zsírjában ácsorog szegény.

Míg a csibével bajlódunk, fűtsük fel a sütőt. Toljuk be a madarat és fél óránként forgassuk meg. Forgatásnál a zsírját leönthetjük és meglocsolhatjuk vele a bőrét, különösen a mellénél, hogy ne száradjon ki. Másfél, két óra alatt szépen megsül. Úgy számoljunk, hogy végül bőrös felével felfelé süljön. A lényeg, hogy forgassuk a madarat. Mivel kettévágtuk, ez nem is okozhat különösebb gondot.

Kész volt, jó volt, köszönöm. Ennyi?

Ennyi! Innentől kezdve lehet játszani az ízekkel, az alap technológia nem változik, csak az összetevők. Lehet kísérletezni az ízek harmóniájával. Lehet próbálgatni más népek fűszereit vagy a saját, elfeledett ízeinket. Lehet a madár alá sört, bort önteni, zöldség ágyon párolva sütni, olaj helyett vajjal kikeverni a fűszert, vagy nem kikeverni, csak vajjal átkenni a madarat és a száraz fűszerekkel megszórni. Citromot vagy lime levét is önthetünk a fűszerbe vagy rácsepegtetjük a csirkére -hova tovább narancslét facsarni rá és citromos kakukkfűvel meghinteni. Használhatunk ázsiai fűszerekkel gazdagított fokhagymás-gyömbéres keveréket, vagy magunk készítette BBQ szószt. Tényleg csak a képzeletünk szab határt.

Köretnek a csirke mellé vagy egy könnyű salátát szeretek, vagy az alatta párolódott zöldségeket, esetleg a fűszeres zsírjából készített mártással picit megöntözzük a húst.

Jó sütögetést és étvágyat hozzá!

Szólj hozzá

csirke sütés sült csirke fűszer keverék