2013. jan 27.

Édes-csípős, wokban sütve

írta: Zef
Édes-csípős, wokban sütve

A császárhús olyan oldalas darab, amin rajta hagyták a zsírt. Ha ezt főzik és füstölik, akkor császárszalonna lesz, ha csak füstölik akkor kolozsvári szalonnának hívjuk.

1kg császárhús, egy szál póré, paprikakrém (erős pista), nagyobb diónyi gyömbér, két fej fokhagyma gerezdjeire szedve, egy kaliforniai paprika, fél marék szezám mag, szója szósz, só, rizs a tálaláshoz.

Csináljunk belőle valami finomat! Kínai kajának nem mondanám, de finom és nagyon egyszerű: édes csípős császárhúst wokban. A császárt csíkokra vágom, leválasztom a borda darabot és az egészet lassú tűzön, fedő alatt puhára főzöm. A kicsivel több, mint egy kg cucc kb háromnegyed, egy óráig rotyoghat. A habját néha le lehet szedni, de a végén is le lehet öblíteni róla. A levét később már nem használjuk. A húst falatnyi méretűre vágjuk.

csaszar.jpg

A wok alatt begyújtunk és olajat forrósítunk benne. Egy-két evőkanál paprikakrémet elkeverünk bele, szójaszószt öntünk rá, megszórjuk zúzott fokhagymával és aprított gyömbérrel -már most pompás az illata! Végül mehet bele a hús. Rádobjuk a császárt és időnként kevergetve pirosra pirítjuk. Érdemes egy fröcsögésgátló hálóval lefedni a wokot, mert a sülő bőr nagyon tud köpködni. Nem rajtam múlt, hogy egy ilyen sercenés nem pont a szememben landolt. Ne a legnagyobb fokozaton menjen, mert a paprika, fokhagyma és a gyömbér megéghet.

Ha úgy ítéljük, hogy a hús elkészült, kínáljuk meg póré karikákkal és paprika csíkokkal, szórjuk meg szezám maggal és két evőkanál mézet keverjünk el benne. Aki szereti a csípőset, adjon hozzá ízlés szerint zúzott chilit.

csaszar_2.jpg

A császárból kellemes adag zsír kisül, amit nem feltétlenül kell megenni. Le lehet csepegtetni majd főtt vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept wok császárhús