2013. feb 23.

pizza ungherese

írta: Zef
pizza ungherese

Mitől magyaros a pizza? Hát attól, hogy úgy hívjuk. Meg attól, ha olyan dolgokat teszünk rá, amit magyarosnak gondolunk. Nálunk például a magyaros pizza biztosan nem paradicsomos alappal készül, hanem mondjuk fokhagymás tejfölössel, de ne szaladjunk előre! Kezdjük az elején, a tésztánál. Nem érdekel ki mit mond, a vékony, ropogós szélű az igazi.

½kg liszt, 1tk só, 1tk cukor, ¼l víz (ilyet tőlem más összefüggésben nem fogsz olvasni, de most a langyi a jó...), 5dkg élesztő, 2ek olaj.

00.jpg

Az élesztőt és az olajat elkeverjük a vízben,és hozzáadjuk a már összekevert száraz anyagokhoz. A tésztát kidolgozzuk és meleg helyen hagyjuk megkelni. Ha nagyjából a kétszeresére nőtt. négy felé vesszük, egyenként kinyújtjuk és megpakoljuk a mindenféle jóságokkal. Végül 200 fokra előmelegített sütőben kb 6-8 perc alatt készre sütjük. Cikkekre vágjuk és befaljuk.

02_1.jpg

Szóval nálunk a magyaros azt jelenti, hogy van rajta fokhagymás tejfölös alap, mozzarella, főtt tojás (most reszelve), póré, pepperóni, sonka, szalonna, sajt (pl trappista reszelve).

03_1.jpg

Ma kolesz-menüt csináltunk. Pizza+VBK. Legjobb!

Ilyet is ritkán mondok, de a vörösboros kólához kiváló választás mondjuk egy Duna-Tisza közi kékfrankos a Lidl/Aldi hálózatból. (549 ft/l) Vagy azt is lehet, hogy bor kóla nélkül, de ebben az esetben érdemes valami önmagában is iható bort választani.

04_1.jpg

Többféle pizzával találkoztam már. A sütőből kikerülő, forrón gőzölgőtől a részegen konyhában felejtett, kidermedt "másnaposnak másnapos" szeletig, de igazság szerint mindegyiknek megvan a maga bája.

01_1.jpg

Kétségtelen, hogy frissen az igazi, jó étvágyat!

Szólj hozzá

recept pizza