2013. feb 28.

Variációk egy krumplira -vagy valami

írta: Zef
Variációk egy krumplira -vagy valami

Ma van a napja, hogy hosszú idő után megint elővegyük dödöllekészítő bátorságunkat. Nem egy agyonbonyolított, rafinált cucc, de még soha nem sikerült olyanra, amilyenre szerettük volna, és ahogy máshol kóstoltuk. Gyorsan elővettem az összes létező, fellelhető receptemet, ami csak a kezem ügyébe került, és feltúrtam a netet is a legjobb receptért, de igazság szerint ahány ház, annyi dödölle, ganca, gánica van a föld kerekén. Itt egy "kis" válogatás a teljesség igénye nélkül, kiegészítve ezzel-azzal:

Krumpliganca (nálunk krumplinudli)
Hozzávalók: 1 kg burgonya, liszt, só, zsír, zsemlemorzsa.

A krumplit megtisztítjuk, összevágva megfőzzük. A vizet leöntjük róla, de egy kevéske maradjon az alján. A krumplit széttörjük, és liszttel, kevéske sóval összedolgozzuk. A kapott masszát tűzön felfőzzük, közben kevergetjük. Ezután széles peremű tál szélére kanállal kiszaggatjuk. Ha végigérünk a tálon, a gancákat késsel levakarjuk, és bőséges pirított zsemlemorzsában megforgatjuk. Célszerű a pirított morzsát a tál aljába tenni, és ott megforgatni a gancákat. A kész ételt cukrozva tálaljuk.

Grízganca.
Közepesen kemény tejbegrízt főzök, és egy kicsit pihentetem. Közben zsemlemorzsát pirítok, a szokott módon, és egy tál alját meghintem a cukrozott morzsával. Erre szaggatom a közben már megkeményedett grízt, szépen egymás mellé, evőkanállal. Minden sor közé morzsát szórok, és lekvárral is megkenem a sorok közeit. Addig rakom, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A morzsát vaniliás cukorral is ízesíthetem. tetejére morzsa kerüljön, jól megcukrozva. Vagy aki szereti vaniliás cukorral elkevert tejföllel is meglocsolhatja.

Túrós ganca
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg búzadara, 2 dl tejföl, 20 dkg túró, só

A búzadarát egy liter sós vízbe szórjuk, állandóan kevergetve, nehogy csomós legyen, és tíz percig főzzük. A legjobb előző nap elkészíteni.
Másnap az apróra vágott szalonnát megpirítjuk, a zsírját egy tűzálló tálba csurgatjuk. Vízbe mártott kanállal ebbe szaggatjuk a kihűlt, megkeményedett búzadarát, soronként apróra tört és sózott túróval megszórjuk, tejföllel leöntjük. A tetejére tejföl és a zsírjából kiszedett pörc kerül. Forró sütőben jól átmelegítjük. Savanyúsággal kínáljuk.

Cseh gánica

Hozzávalók: 500 g burgonya, 120 g vaj, 150 g sima liszt, 120 g porcukor, 120 g mák, só.

A meghámozott és megmosott burgonyát sós vízben félpuhára főzzük, majd a víz felét leszűrjük róla, egy fakanál nyelével néhány lyukat mélyítünk bele egészen a fazék aljáig, és teleszórjuk őket liszttel. A leszűrt főzőléből még öntünk rá egy keveset, és lefödve a tűzhely szélén kb. 20 percig állni hagyjuk. Végül fakanállal simára keverjük, olvasztott vajba mártott kanállal tálra szaggatjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.

Zsírban sült gánica
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 100 g zsír, 130 g darás liszt, só.

A meghámozott és kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük és leszűrjük. Megszórjuk a liszttel, fakanállal egészen az edény aljáig gödröket mélyítünk bele, és kb. 15 percig letakarva állni hagyjuk. Majd a liszttel jól kidolgozzuk, és zsírba mártott evőkanállal a megforrósított zsírba galuskákat szaggatunk belőle, s mindkét felüket ropogósra sütjük. Párolt zöldséggel tálaljuk.

Dödölle
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 1 kg rétesliszt, 2-3 fej vöröshagyma, zsír, só.

A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, majd a tűzhelyről félrehúzva lassan beleöntjük a lisztet, közben fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli be nem fogadja a lisztet. Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk. Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Egy evőkanalat a hagymás zsírba mártunk, majd galuskákat szaggatunk vele a masszából, amiket egy tepsiben egymás mellé fektetünk. A végén a maradék hagymát a dödöllére szórjuk, és az egészet sütőben megpirítjuk.

Dödölle (Gánica)
1 kg hámozott burgonyát apró kockákra vágva, annyi vízzel leöntve, hogy ellepje, puhára főzzük. A lét leöntve, a burgonyát összetörve, 1 csapott ek.sóval, 40 dkg liszttel burgonyapürénél sűrűbb masszává keverjük. Kis lángon, rövid ideig melegen tartjuk. 2 fej apróra kockázott vöröshagymát 12-13 dkg zsíron aranysárgára pirítunk. Tűzálló tálba, kis hagymás zsírra, zsíros kanállal a masszából nagyobb galuskákat szaggatunk, míg az anyag tart. Leöntve hagymás zsírral, sütőben átforrósítjuk. Hideg tejföllel tálaljuk.

Mákos dödölle
Hozzávalók: 500 g hámozott burgonya, 120 g olvasztott vaj, 200 g darás liszt, 120 g porcukor, 120 g mák, 1 l víz, 1 kávéskanál só. 

A meghámozott burgonyát vékony karikára vágjuk, annyi sós vizet öntünk rá, hogy ellepje, és lefödve addig főzzük, míg szét nem fő. (Ha a burgonya nem fő szét, leszűrjük, áttörjük, és a levét ismét ráöntjük.) A szétfőtt burgonyába folytonos keverés közben beleszórjuk a lisztet, és sűrű kásává főzzük, majd olvasztott vajba mártott kanállal egy tálba gombócokat szaggatunk belőle, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk őrölt mákkal meg porcukorral.

Rösti
Hozzávalók: 1 kg héjában főtt burgonya, 8 dkg vaj, 4-5 evőkanál olaj, só, törött bors

A főtt és meghámozott burgonyát vékony szeletekre vágva serpenyőben felforrósított vajba tesszük. Átforgatjuk, hogy a vaj minden oldalról átjárja. Ezután átrakjuk egy másik serpenyőbe, a forró olajba. Néhány percig sütjük, aztán megsózzuk, borsozzuk, majd néhány csepp vizet is locsolunk rá, hogy a só jól bejusson a burgonyába. Fedő alatt pároljuk néhány percig, majd levesszük a fedőt, és újból, felülről lefelé haladva, módszeresen megforgatjuk a burgonyát. Ismét fedő alatt pároljuk néhány percig, majd az előbbi módon átforgatjuk. Addig kell ezt ismételgetni, amíg az összes burgonya piros-ropogóssá válik. Előmelegített tálban tesszük asztalra. Tejeskávét, salátát, virslit, főtt sonkát fogyasztanak hozzá.

Lepcsánka
Hozzávalók: 5 közepes nagyságú nyersburgonya reszelve (nagylukú reszelőn, amin a káposztát reszeljük), 1 tojás, 3-4 evőkanál liszt, Ízlés szerint só, őrölt bors, vegeta, apróra vágott petrezselyem. (utóbbi el is maradhat), olaj a sütéshez.

Az anyagokat összekeverjük, és forró olajba kanalanként rakjuk bele a masszát, kicsit kanállal szétterítjük, és mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Így finom ropogós lángosokat kapunk, minden főzelékre jó, gyors és olcsó.

Harula
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 10 dkg sima liszt, 1 evőkanál tej, 1 tojás, 3 gerezd fokhagyma, só, törött bors, majoránna, zsír.

A meghámozott burgonyát finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a sóval eldörzsölt fokhagymát, a tejet, a lisztet és törött borssal meg majorannával fűszerezzük. Jól összekeverjük, és a tésztát kizsírozott tepsiben 1 cm vastagon szétterítjük. Forró sütőben ropogósra sütjük.

Tócsni
Hozzávalók: 1 kg durvára reszelt burgonya, 1 csokor összevagdalt snidling, 1 evőkanál oregano, 2 csokor összevagdalt petrezselyem, 2 simára kevert tojás, 4 dkg liszt, 1 evőkanál olaj /ha van olíva /, másfél dl tejföl, só.

Elkészítés: A burgonyát a snidlinggel, oreganóval, petrezselyemmel, a tojásokkal, és a liszttel, fakanállal összekeverjük. Teflonserpenyőben az olajat megforrósítjuk, és a krumpli-masszát kanalanként belemerve, szétterítve közepes lángon mindkét felén /kb.4-4 perc/ ropogós pirosra sütjük. A tálon sózzuk! A tócsnikat aki szereti, tejföllel is tálalhatja.

Mondjuk némelyikről eddig nem is hallottam, mást pedig nem így készítek, de ízelítőnek azt hiszem, megfelelt a gyűjtemény. Felelősséget egyikért sem vállalok, de tessék kísérletezgetni bátran!

Mi is nekirugaszkodunk, az eredményről pedig, ha csak nem torkollik tragikomédiába a vállalkozásunk, biztosan beszámolok. 

PS.: ahogy ígértem, itt a képes beszámoló >>KLIKK IDE<<

Szólj hozzá

recept dödölle rösti tócsni gánica lepcsánka harula ganca