Pupusa -"6 lepényes" kalandozás El Salvadorban
Olcsó, gyors, finom és mégsem junk food: pupusa két személyre El Salvadorból.
El Salvador („A Megváltó”). mintegy negyed Magyarországnyi területű állam a közép-amerikai kontinenshíd csendes-óceáni partján. Innen ered a pupusa, ami egy tortilla féleség, pontosabban egy töltött lepény.
Kukoricalisztből gyúrt tésztába sajtot, esetleg babot, paprikát feltétlenül, és helyenként pépesre darált, főtt sertéshúst tesznek. Vagy ami épp a kamrában akad... Hasonlókat Mexikótól (gordita) Dél Amerikáig (arepa) találunk. A nagynéném facebook oldalán leltem rá, aztán még egy picit keresgéltem és elkészítettük. Én aprítottam, drágám tésztázott és sütött -jó lett!
A tésztához kell: 30 dkg liszt (kukorica liszt nem lévén a hagyományos is jó lesz), 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 50 ml olaj, 120-150 ml víz,
A töltelékhez kell: 2 evőkanál tejföl, 10 dkg reszelt sajt (füstöltet használtunk), póréhagyma apróra metélve, kevés kockázott szalonna amit lepirítottunk hagyma egy részével, kaliforniai paprika nagyon apróra vágva, 2 gerezd fokhagyma, csipet só.
Jöhet megint a tészta. Hat kis cipót vágunk belőle, majd kerekre nyújtjuk és mindegyik közepébe egy púpozott evőkanál tölteléket helyezünk. Oldalait felhajtjuk és a tetején összecsipkedve lezárjuk a batyukat, majd kicsit kilapogatjuk. Eredetileg megint kerekre kellene nyújtani, de ezek a hosszúkás formák jobban elférnek a serpenyőben. Mindkét oldalukat legfeljebb négy percig sütjük forró teflon serpenyőben. Zsiradék nem kell alá, nem fog odakapni.
Végül salátával tálaljuk. Eredetileg egy erjesztett kápősztából készült köret dukálna hozzá, de a kínai kel, uborka, kaliforniai paprika, fokhagyma és póré kevés joghurttal elkeverve szintén kifogástalan kísérő.
Egy tányérra egy salátapúp mellé két pupusa bőven elegendő, így még marad a repetára is egy egy darab.
(nyami)