eszter házi torta
(eszterházi torta otthon) a recept 18 centis tortaformához
Tészta:
- 5 tojás
- 10dk cukor
- 12.5 dkg liszt
- 3,5 dkg darált dió
- késhegynyi sütőpor
A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, még egy percig tovább verjük, óvatosan a habhoz keverjük a liszt, a sütőpor és a dió keverékét, kivajazott, lisztezett formában, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.
Kezdőknek: A tűpróba azt jelenti, hogy egy nyársat vagy hústűt döfünk a tésztába, Ha a nyers massza már nem ragad rá, készen van a tortánk.
Konyakos, vaníliás főzött krémet készítünk bele, de helyette lehet egyszerű diós, vaníliás főzött krémmel is. Mindkettő finom, a konyakos az eredeti. A képen konyak nélkül.
Főzött krém:
- 4 dl tej
- 5 ek liszt
- 20 dkg vaj
- ízlés szerint cukor
- vaníliás cukor
A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, felfőzzük, bele tesszük a vaníliás cukrot, sűrűre főzzük, kihűtjük, a vajat habosra keverjük a porcukorral, végül elkeverjük a kihűlt masszával. Tetszés szerint ízesíthető.
Teteje
- 1 tojásfehérje
- 7-9 ek porcukor
- 1 ek víz
Mindezeket összekeverjük, megmelegítjük, elegyengetjük a torta tetején, olvasztott étcsokiból párhuzamos csíkokat csorgatunk rá, a csíkokat hegyes pálcával (fogpiszkálóval vagy bambusz nyárssal) rájuk merőlegesen, váltott irányban elhúzogatjuk (2.) . Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar kihűl!
Összeállítás:
Három lapba vágjuk a tortát, betöltjük, oldalát megkenjük és őrölt dióval bevonjuk, a tetejét megdíszítjük.
Kész!