2013. máj 20.

eszter házi torta

írta: Zef
eszter házi torta

(eszterházi torta otthon) a recept 18 centis tortaformához

eszter_hazi_torta.jpg

Tészta:

  • 5 tojás
  • 10dk cukor
  • 12.5 dkg liszt
  • 3,5 dkg darált dió
  • késhegynyi sütőpor

A tojásfehérjét a cukorral keményre verjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, még egy percig tovább verjük, óvatosan a habhoz keverjük a liszt, a sütőpor és a dió keverékét, kivajazott, lisztezett formában, 180 fokos sütőben tűpróbáig sütjük.

Kezdőknek: A tűpróba azt jelenti, hogy egy nyársat vagy hústűt döfünk a tésztába, Ha a nyers massza már nem ragad rá, készen van a tortánk.

Konyakos, vaníliás főzött krémet készítünk bele, de helyette lehet egyszerű diós, vaníliás főzött krémmel is. Mindkettő finom, a konyakos az eredeti. A képen konyak nélkül.

201305112721.jpg

Főzött krém:

  • 4 dl tej
  • 5 ek liszt
  • 20 dkg vaj
  • ízlés szerint cukor
  • vaníliás cukor

A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, felfőzzük, bele tesszük a vaníliás cukrot, sűrűre főzzük, kihűtjük, a vajat habosra keverjük a porcukorral, végül elkeverjük a kihűlt masszával. Tetszés szerint ízesíthető.

Teteje

  • 1 tojásfehérje
  • 7-9 ek porcukor
  • 1 ek víz

Mindezeket összekeverjük, megmelegítjük, elegyengetjük a torta tetején, olvasztott étcsokiból párhuzamos csíkokat csorgatunk rá, a csíkokat hegyes pálcával (fogpiszkálóval vagy bambusz nyárssal)  rájuk merőlegesen, váltott irányban elhúzogatjuk (2.) . Gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar kihűl!

minta.jpg

Összeállítás:

Három lapba vágjuk a tortát, betöltjük, oldalát megkenjük és őrölt dióval bevonjuk, a tetejét megdíszítjük.

Kész!

Szólj hozzá

recept eszterházi torta