2013. jún 09.

Édes meggyes kísértés, avagy a vörös szemű keksz

írta: Zef
Édes meggyes kísértés, avagy a vörös szemű keksz

A kölcsönvett receptekben az a legjobb, hogy kedvünkre variálhatunk. Na most nem sokat variáltam, csak a tölteléket változtattam lekvárról meggyre.

201306092826.jpg

Hozzávalók:

  • 160g vaj
  • 160g cukor
  • 40 g keményítő
  • 70ml tej
  • 240g liszt
  • 2 tk sütőpor
  • felezett, magozott meggy

A puha vajat a cukorral habosra keverjük, hozzá adjuk a tejet, újra habosra keverjük.

A lisztet, keményítőt és a sütőport összekeverjük, és a vajhoz adjuk és kidolgozzuk a tésztát, amit aztán fóliával letakarva, pár órára hűtőbe teszünk.

A hűtőből kivett tésztából kis golyókat formázunk, közepüket benyomkodjuk, és szellősen leteszük a sütőlapra. Megnő, ha összeérnek, nem lesz olyan szép, de nem ront rajta.

A mélyedésekbe egy-egy fél meggyet teszünk, végül a magok helyére kevés cukrot töltünk, de cukor nélkül is finom!

180 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük (kb 12-14 perc).

201306092829.jpg

Ha összesültek, akkor a darabokat késsel elválaszthatjuk, de legyünk óvatosak, a meleg tészta még morzsálódóan omlós. Hagyjuk hűlni, majd lapáttal óvatosan nyúljunk a kekszek alá és tegyük tálra. Érdemes egy sorba, hogy ne áztassák el egymást.

A meggy miatt túl sokáig nem tartható el, de amúgy sem marad belőle. A recept szerinti teljes adag a tányéron van. Na jó, pár darabot már bekaptam, de tényleg nem sokat!

Az eredeti recept lekvárral tölti a golyókat, aminek az az előnye, hogy tovább eltartható.

201306092830.jpg

Nem olyan szép, mint ha a kedves készítette volna, de az íze az nagyon rendben van!

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

süti recept egyszerű édesség