2013. júl 09.

Még mindig meggy - muffinba csomagolva

írta: Zef
Még mindig meggy - muffinba  csomagolva

Aludttejjel készül, teljes kiőrlésű liszt van benne és meggy -rossz nem lehet!

Házi tejet a piacon vettünk, csuda finom aludttej lett belőle. Vagy három centi tejszín volt a tetején, és az egész megaludt nem ült ki az aljára egy csepp savó sem. Hozzá a múlt szombaton vett meggy maradékát kimagoztam, lecukroztam és hagytam, hogy levet eresszen. A recept a következő:

26 dkg liszt (a harmada teljes kiőrlésű), 1 tk sütőpor, 1,5 tk szódabikarbóna, 1 tojás, 15 dkg cukor, 0,8 dl olaj, 3 dl aludttej (vagy joghurt, vagy kefir) eredetileg 2 pűpos ek lekvár, helyette 6 púpos ek cukrozott meggy került bele.

muffin02.jpg

Mindezeket összerendezgetjük, meggyel megkínáljuk, papírral bélelt formába öntjük, forró sütőben készre sütjük. Ügyeljünk, hogy egyenletesen süljön. Légkeveréssel, 170°C, 15-17 perc, tűpróbával ellenőrizzük. Nyilván a konyhában otthonosan mozgók nem kérdeznek vissza a tűpróba hallatán, de az újoncoknak elmondom: A tésztát hurkapálcával vagy fogpiszkálóval megbökjük, és ha az nem ragad rá, akkor kész a süti.

muffin01.jpg

Minél kevesebb teljes kiőrlésű lisztet keverünk a tésztába, annál légiesebb, könnyebb lesz, de szerintem az egyharmad pont jó arány. Amerikai testvéreink nyilván most kezdenék el a sütikre az undorító cukormázat hatszáz rétegben felhordani, amit aztán különféle cukorgolyókkal és gumicukrokkal megszórva "díszítenének tovább az ehetetlen gejl határán jóval túlnyúlva.

Szólj hozzá