2013. aug 12.

Képtelenség -feltétlenül feltéttel!

írta: Zef
Képtelenség -feltétlenül feltéttel!

Besamelben sült zöldbabot készített a drágám, ami eredetileg köret, de most ez lett az alap. Erre kellett valami feltétet kitalálni. Legyen benne hús, legyen szaftos, gyors és finom? Pörkölt sertésgolyók! Nem a malac büszkesége, hanem darát, fűszeres húsgolyók, pörkölltszaftban pároilva.

A zöldbabot "kihegyezzük", blansírozzuk, majd tepsibe fektetjük (sózzuk) és felöntjük annyi besamelel, amennyi éppen ellepi, végül a tetejét megszórjuk morzsával és forró sütőnem kisütjük. Ha vastag a rakás, készíthetjük rétegesen is, minden réteget hasonlóan a leírtakhoz.

A feltéthez a darált húst sózzuk, borsozzuk, fokhagymával, pirospaprikával fűszerezzük, és kis golyókat készítünk belőlük, amiket az előre elkészített pörkölt szaftban megfőzünk. A szafthoz hagymát pirítunk zsíron vagy olajon, aprított paradicsommal és paprikával ízlés szerint dúsítjuk, pirospaprikával, sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, majd sűrűre visszasütjük. Ezt meg is ismételhetjük párszor úgy, hogy mikor visszasült "zsírjára", kevés alkalmas lével (ízlésünkhöz mérten vízzel, sörrel, alkalmasint kevés vörösborral) felöntjük. Ettől sűrű és krémes lesz a szaft.

Mielőtt a húsgolyókat beletennénk, szükség szerint újra felöntjük a szaftot, hogy oda ne kapjon, míg megpárolódnak a gombócok.

Tálaláshoz a sült zöldbabból vágott kockát a tányér közepére helyezzük, meglocsoljuk aszafttal és a húsgolyóval körítjük.

Fénykép azért nincs, mert mire észbe kaptam volna, már e is fogyott.

Szólj hozzá

recept